Joop Zoetemelk is apetrots op opvolger in regenboogtrui: 'Te lang geduurd'

6 augustus 2023 om 19:17 • Aangepast 15 augustus 2023 om 02:06
nl
Na 38 jaar heeft Joop Zoetemelk dan eindelijk een opvolger in de regenboogtrui. Mathieu van der Poel rijdt na zijn overwinning in Glasgow een jaar lang rond in het prestigieuze truitje. "Heel speciaal", vertelt de 76-jarige wielerlegende trots. "Dit heeft veel te lang geduurd."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Rond drie uur zondagmiddag zette Zoetemelk de televisie aan. "Op dat moment lag het peloton al in meerdere stukken uit elkaar. Wat een mooie koers was het vervolgens. Ik heb heel erg genoten."

Niet in de laatste plaats door de winnaar. "Er valt helemaal niks aan te merken op Van der Poel. Als je ziet hoe weinig renners er de finish hebben gehaald... Alleen de favorieten zijn overeind gebleven. Als je daarvan als eerste over de streep komt, ben je een heel mooie winnaar."

En een langverwachte winnaar voor Nederland. "Het heeft veel te lang geduurd", vindt Zoetemelk, die zelf in 1985 het WK-goud binnensleepte. "We zijn toch een wielerland? In mijn tijd volgden we elkaar op. Knetemann, Raas, Janssen. En toen duurde het ineens 38 jaar. Ik denk dat Mathieu het al een keer eerder had kunnen doen, maar tot nu toe had hij een beetje pech."

"Natuurlijk schrok ik toen Mathieu viel."

En ook nu leek het kort voor de finish mis te gaan, toen Van der Poel in een bocht onderuit schoof. "Tuurlijk schrok ik op dat moment ook. Je vraagt je meteen af of hij geen beschadigingen aan zijn lichaam of materiaal heeft. Maar hij is het veldrijden gewend. Daarin kom je ook nog weleens iets geks tegen. En als het een beetje kan, springt een wielrenner meteen weer op zijn fiets."

Dat Van der Poel het komende jaar in de regenboogtrui mag rijden, is volgens Zoetemelk de grootste eer die er binnen het peloton bestaat. "Ik won hem pas helemaal aan het eind van mijn carrière, nadat ik hem al vaak net niet pakte. Ik ben niet bang dat Mathieu last krijgt van de druk die de trui met zich meebrengt. Hij draagt hem in het veldrijden ook zonder problemen. Ik weet zeker dat hij 'm goed gaat laten zien."

LEES OOK:

Van der Poel jaar lang in regenboogtrui: 'Voelt als revanche'

Tranen bij bondscoach Moerenhout na 'historische overwinning' Van der Poel

Mathieu van der Poel wereldkampioen wielrennen ondanks valpartij in finale

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!