Clémence doet in Duitsland boodschappen voor haar familie: 'Scheelt enorm'

9 augustus 2023 om 17:56 • Aangepast 22 augustus 2023 om 02:01
nl
De bodem van veel Brabantse portemonnees komt na de wekelijkse boodschappen al snel in zicht. Sommige Brabanders zoeken daarom hun heil in Duitsland. Zo maken Clémence en haar man Fredo Muno uit Aarle-Rixtel zich ook regelmatig schuldig aan 'grensoverschrijdend koopgedrag'. Ze nemen zelfs op bestelling boodschappen mee voor hun kinderen, familie of vrienden.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Of ze na het winkelen met een slepende knalpijp over het asfalt terug naar Nederland rijden? De 60-jarige Clémence: "Zo erg is het ook weer niet. We rijden om de zes of zeven weken naar Kaldenkirchen. Dat deden we eigenlijk altijd al. We hebben zes jaar in Duitsland gewoond. We rijden niet voor drie of vier artikelen naar Duitsland." Haar 75-jarige man Fredo is van Duitse afkomst. Samen hebben ze vier kinderen.

Het gezin deed altijd al een deel van hun boodschappen in Duitsland. "Mijn man vindt het Duitse brood nu eenmaal veel lekkerder. Ook de vleeswaren zijn er goedkoper en lekkerder. De meeste producten zijn in Duitsland veel goedkoper."

"Het scheelt nu acht euro per tank benzine."

Een ritje naar Duitsland is volgens Clémence een kwestie van goed timen. "Als we toch gaan rijden, dan zorgen we dat de tank ver leeg is. Tanken in Duitsland scheelt acht euro op een tank benzine. Tien keer tanken is toch een paar schoenen. Ook de kelderkast en de vriezer vullen we dan weer aan. De drankvoorraad wordt aangevuld in een speciale drankenhal."

Bijna alle supermarktproducten zijn in Duitsland goedkoper, zegt Clémence. "Een pot hazelnootpasta is daar al een euro goedkoper. Maar ook bijvoorbeeld spaghetti, rijst en wasmiddelen zijn goedkoper. Duitsland is wel iets duurder geworden, maar niet drie keer zoals in Nederland. Als wij een volle winkelwagen hebben, dan scheelt dat zeker 40 of 50 euro met Nederland. En dan hebben we het nog niet over de drank."

"Van iedere tien auto's komen er acht uit Nederland."

Zodra Clémence en Fredo weer richting Duitsland gaan, komen er verzoeken van de kinderen of verdere familie. "De een wil macadamia-noten want die zijn een stuk goedkoper, een ander wil wasmiddelen of een fles gin. Een van onze vrienden is dol op appelmoes. Voor de kinderen en onszelf sla ik voor een jaar shampoo, tandpasta, deo en douchegel in. We sturen iedereen een Tikkie en hoeven er niets op te verdienen. Als we er toch zijn, is het een kleine moeite."

En ze zijn niet de enige Nederlanders in Kaldenkirchen. "De parkeerplaats staat helemaal vol. Van iedere tien auto's komen er acht uit Nederland. We gaan ook voor de gezelligheid. Bij een restaurant bestellen we steeds twee grote verse pizza's, salades en een drankje. Voor twintig euro, kom daar in Nederland maar eens om. Onderweg naar huis drinken we bij een nichtje in Tegelen nog een bakkie koffie."

Zelfs de Duitse Lotto, waar Fredo wekelijks aan meedoet, is goedkoper. "Twee trekkingen voor hetzelfde geld. Hij heeft één keer vijf euro gewonnen. Ik heb ooit vijfduizend, toen nog, marken gewonnen. Daar hebben we een trouwfeest van gegeven. Al ons geld was daarna op."

LEES OOK:

Dit is waarom boodschappen bij de Jumbo in België zoveel goedkoper zijn

Boodschappen in België veel goedkoper, vooral groot verschil bij huismerken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!