Terminaal zieke Kitty wil nog één keer op vakantie maar piloot weigert haar

23 augustus 2023 om 19:00 • Aangepast 1 september 2023 om 02:01
nl
De 60-jarige Kitty Trepels uit Uden zit gefrustreerd thuis. Ze had eigenlijk op vakantie moeten zijn, haar laatste vakantie ooit. Want Kitty is terminaal ziek en wilde op het Spaanse eiland Menorca afscheid nemen van vrienden die daar wonen. Maar de piloot van Transavia vond dat ze er ziek en broos uitzag en weigerde haar mee te nemen.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

“Ik had op Menorca moeten zijn, in een mooi appartement bij mijn vrienden daar”, begint Kitty. Ze moet af en toe moeite doen om haar tranen te bedwingen. “Ik krijg geen verklaring waarom de piloot mij niet mee wilde nemen.“

"Omdat het twee uur ’s nachts was zat ik wat vermoeid in de rolstoel.”

In 2010 werd bij Kitty borstkanker ontdekt. “Ik heb ondertussen 230 chemokuren gehad. De kanker is door mijn hele lichaam uitgezaaid.” Maar Kitty wil niet ziek thuis blijven zitten.

Ze schrijft boeken, maakt een theatervoorstelling en wil genieten van leuke vakanties. “In 2016 zeiden ze dat ik nog drie tot vijf jaar te leven had. Ik heb alle behandelingen geaccepteerd en ik ben er nog. Ik zit echt in de reserve van mijn leven.”

Kitty doet een dag voor haar reis een medische keuring in het ziekenhuis om zeker te zijn dat ze fit genoeg is. Alles is oké. En dus vertrekt ze samen met haar zus Sandra naar de luchthaven. In de nacht van maandag op dinsdag komen ze aan op Schiphol.

"Als ik op een stoel had gezeten was er niks aan de hand geweest."

“Omdat ik kanker heb, vraag ik altijd een rolstoel en een personal assistent aan." De helpende hand van het vliegveld vindt dat ze er vermoeid uitziet en vraagt aan Kitty of ze medische hulp nodig heeft, maar ze geeft aan dat alles goed gaat. “Iedereen op de luchthaven lag te suffen, het was inmiddels half vijf in de nacht.”

Als ze klaar is om aan boord te gaan komen er plots drie stewardessen en een piloot haar kant op. "Ze zeggen dat ik niet mag vliegen omdat ik geen fitte indruk maak. Het is de combinatie dat ik met mijn handen in het haar wat weg zat te suffen én de rolstoel. Als ik op een stoel had gezeten, was er niks aan de hand geweest”, vertelt Kitty. “Ik voelde me niet ziek, ik was gewoon moe omdat het midden in de nacht was.”

Sandra legt aan de piloot uit dat de vakantie heel belangrijk is, maar de piloot heeft daar geen boodschap aan. Ook bellen ze nog met het ziekenhuis. Een verpleegkundige geeft aan dat Kitty prima kan vliegen. “Maar de piloot wilde een schriftelijke verklaring.” En dus vertrekt het vliegtuig zonder Kitty en Sandra.

"We begrijpen dat het voor deze passagier geen fijne ervaring is geweest.”

“Ik was in shock, totaal verbijsterd. Vooral ook omdat de piloot niet wilde uitleggen waarom ik niet mee mocht”, zegt Kitty boos. Transavia wil ook aan Omroep Brabant niet uitleggen waarom de piloot Kitty weigerde.

Ze komen met een algemene verklaring. “Als een gezagvoerder een zieke passagier weigert, dan is dat een beslissing met het oog op het welzijn van de passagier zelf en het welzijn en veiligheid van alle passagiers aan boord. We begrijpen dat het voor deze passagier geen fijne ervaring is geweest.”

Kitty kijkt naar de koffer die naast haar staat, nog ingepakt alsof ze zo meteen op het vliegtuig stapt. “Ga ik jou nog ooit meenemen? Dit was het volgens mij.” Je hoort de emotie in haar stem. “Ik hoop dat Transavia inziet wat het een kankerpatiënt in de laatste fase van haar leven aandoet.”

LEES OOK: Kitty heeft een nieuwe theatershow, maar vreest dat ze die zelf niet haalt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!