Laros wordt tiende op 1500 meter met nationaal record, WK-debuut geslaagd

23 augustus 2023 om 21:31 • Aangepast 1 september 2023 om 02:01
nl
Niels Laros is woensdagavond tiende geworden op de 1500 meter tijdens de WK-atletiek in Boedapest. De 18-jarige atleet uit Oosterhout kwam in 3.31,25 over de finish. Die tijd was een verbetering van zijn nationaal record (3.32,74) dat hij zaterdag op het WK in de boeken schreef.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Laros, net 18 jaar, deed de hele race goed mee. Hij zat voortdurend in de kopgroep. Tot 100 meter voor de finish lag hij op koers voor een medaille. Daarna vloeide de kracht uit zijn lijf en werd hij ingehaald door een aantal opponenten. "Het plan was om mee te strijden. Laten zien wat ik kan. Voor niemand bang zijn. Dat is op zich goed gegaan", blikt Laros terug voor de camera van de NOS.

Met het aanscherpen van zijn eigen nationaal record, kan de Oosterhouter met trots terugkijken op het WK-toernooi. Hij had vooraf geen verwachtingen en wilde in Boedapest vooral leren en extra ervaring opdoen. "Ik had vooraf getekend voor een tiende plaats op het WK. Als je dan in de finale staat, wil je meer maar het is wat het is."

Jongste deelnemer
Laros verbaasde op het mondiale toernooi in de Hongaarse hoofdstad iedereen met zijn volwassen optredens in de series en de halve finales van de 1500 meter. Hij won als jongste deelnemer op de afstand brutaal zijn serie en liep in de halve finales en passant een Nederlands record van 3.32,74.

Het looptalent had dit seizoen aanvankelijk helemaal geen rekening gehouden met deelname aan de WK atletiek. Zijn seizoen was in principe al geslaagd met de titels op de 1500 en 5000 meter bij de EK onder 20 in Jeruzalem. Maar omdat hij vrij onverwacht bij een wedstrijd in Nice de 22 jaar oude nationale recordtijd van Gert-Jan Liefers evenaarde (3.32,89) en onder de limiet voor de WK dook, kreeg zijn seizoen er een nieuwe dimensie bij.

De wereldtitel ging donderdagavond enigszins verrassend naar de Amerikaan Josh Kerr in 3.29,38. Hij versloeg in de eindsprint de Noorse olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen, die met zilver genoegen moest nemen (3.29,65). De bronzen plak was voor de Noor Narve Gilje Nordas in 3.29,68.

LEES OOK:

Ouders van supertalent Niels Laros genieten op WK atletiek: 'Het is bizar'

Talent Niels Laros rent in Nederlands record naar WK-finale 1500 meter

Hardlooptalent Niels Laros evenaart 20 jaar oud record: 'Nooit verwacht'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!