Agent Jeffrey zomaar met bierglas geslagen: 'Straf mag zwaarder, vind ik'

25 augustus 2023 om 16:41 • Aangepast 8 september 2023 om 02:04
nl
Vanuit het niets kreeg agent Jeffrey twee weken geleden een klap met een glas op een terras in Tilburg. Hij moest met een flink gat in zijn hoofd naar het ziekenhuis. Als agent is hij in zijn tienjarige loopbaan wel vaker geconfronteerd met geweld, maar zo’n berekenende aanval zonder enige aanleiding was nieuw voor hem. De dader kreeg donderdag een werkstraf van 240 uur. “Die straf had van mij persoonlijk wel wat zwaarder mogen zijn."
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

De 32-jarige Jeffrey werd op zaterdag 12 augustus rond sluitingstijd als hondengeleider bij een vechtpartij geroepen in een café aan de Paleisring in Tilburg. Aangekomen bij het terras vertelde een bezoeker dat hij ruzie had gekregen met een agressieve man in het café. De Mechelse herder van Jeffrey zat nog in de auto, toen die man naar buiten kwam. “Ik probeerde hem weg te houden bij zijn opponent. Maar toen ineens sloeg hij me keihard op de zijkant van mijn hoofd. Het voelde veel te hard voor een gewone vuistslag."

Met een paar collega’s wist hij de man tegen de grond te werken. "Toen zag ik pas dat hij een bierglas in zijn hand had. Met dat vaasje had hij mij geraakt.” Meteen voelde Jeffrey ook dat zijn gezicht nat werd en zag hij dat het bloed over zijn schouder gutste.

Hij moest naar het ziekenhuis. Er zat een flink gat in zijn hoofd dat gehecht moest worden. Jeffrey laat zien dat er hele jaap boven zijn linkeroor zit. “Dat zal een blijvend litteken worden. Gelukkig zit het onder mijn haar. Ik heb sowieso geluk gehad. Voor hetzelfde geld had hij me op mijn slaap geraakt of was het glas kapotgegaan."

"Ik zou niet weten hoe ik het had kunnen vermijden."

Dat iemand zomaar zonder aanleiding een agent slaat, daar kan Jeffrey met zijn verstand niet bij. Maar het is helaas de werkelijkheid van alledag, realiseert hij zich. Geweld tegen de politie komt steeds vaker voor, zeker in uitgaansgebieden. En als mensen zich verzetten tegen een aanhouding komt het voor dat er klappen vallen. “Maar zomaar uit het niets, dat is toch anders. Ik heb me in de dagen erna wel afgevraagd of ik het had kunnen voorkomen. Of ik scherper had moeten zijn, maar ik zou niet weten hoe ik het had kunnen vermijden.”

Het frustreert Jeffrey dat de verdachte voor de rechter verklaarde dat hij het niet meer weet wat er gebeurd is en dat het geen opzet was. Jeffrey kan dat niet geloven. “Als je met een leeg bierglas in je hand naar buiten loopt dan doe je dat niet om het mee naar huis te nemen.” Ook een collega van Jeffrey werd nog door het bierglas geraakt. Hij kwam er met een stevige bult op zijn hoofd vanaf.

"Het had van mij wel een maandje cel mogen zijn."

Hij heeft het voorval intussen wel verwerkt. “Ik heb er wel wakker van gelegen. Niet omdat het door mijn hoofd bleef malen, maar omdat de wond zo zeer deed en ik er niet goed op kon liggen.” Na het bewuste weekend is hij gewoon weer aan het werk gaan. “Met een paracetamolletje lukte dat wel.”

De verdachte kreeg al binnen twee weken zijn straf te horen. Justitie geeft voorrang aan geweldszaken tegen hulpverleners. De 38-jarige Tilburger kreeg 240 uur werkstraf en 13 dagen cel, de tijd die hij had vastgezeten tot de rechtszaak. Hij loopt dus weer vrij rond. Die straf had wel wat hoger gekund vindt Jeffrey.

“Het beleid van Justitie is om extra zwaar te straffen bij geweld tegen agenten. Dan had het van mij wel een maandje cel mogen zijn.” Jeffrey krijgt ook nog een schadevergoeding. Het bedrag laat hij in het midden. “Dat is echt geen maandsalaris hoor en ook bij lange na geen half maandsalaris. Ik word er niet rijk van.“ De hondengeleider vindt het wel fijn dat de man zo snel gestraft is. "Dan kan ik het achter me laten."

Jeffrey is niet de echte naam van de politieman. Zijn naam is wel bekend bij de redactie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!