Spectaculaire estafette met Brabantse atletes levert gouden plakken op

27 augustus 2023 om 22:18 • Aangepast 8 september 2023 om 02:04
De Nederlandse atletes hebben op de wereldkampioenschappen atletiek in Boedapest gestunt met goud op de 4x400 meter. Het viertal, onder wie de Brabantse atletes Eveline Saalberg en Cathelijn Peeters, liep een Nederlands record van 3.20,72.
Profielfoto van Loïs Verkooijen

Eveline Saalberg uit Vessem ging van start en liep zich helemaal leeg op haar 400 meter. Lieke Klaver volgde haar en rende Nederland naar de derde plaats, om het stokje vervolgens door te geven aan de Dongense Cathelijn Peeters. Zij hield deze positie voor Nederland vast. Even leek er niet meer in te zitten dan dat.

Tot Femke Bol het stokje overnam. De wereldkampioene van de 400 meter horden haalde, na een knallende sprint, Groot-Brittannië (nummer 2) en Jamaica (nummer 1) in.

Verkeerde stokwissel
Het bleek een historische race, want een Nederlandse estafetteploeg behaalde nooit eerder een gouden medaille op een WK.

Eveline Saalberg had voorafgaand aan de finale nauwelijks rekening gehouden met dit scenario. "We wisten dat als we het heel goed zouden doen, dat we dan een medaille zouden kunnen halen. Maar echt de beste? Dat zou heel lastig worden", aldus Saalberg. Cathelijn Peeters bekende dat ze na de finish dacht dat Bol als tweede over de finish was gekomen.

Het was wel zo dat de grote kanshebber, het estafetteteam van de Verenigde Staten, tijdens deze finale ontbrak. Zij werden zeven keer eerder kampioen op dit onderdeel, maar werden gediskwalificeerd vanwege een verkeerde stokwissel.

Met deze gouden plak heeft het Nederlandse team in totaal vijf medailles gehaald op dit WK.