Carnaval is geen reden om doorstroomtoets te verplaatsen, herhaalt minister

29 augustus 2023 om 10:13 • Aangepast 8 september 2023 om 02:03
nl
De nieuwe onderwijsminister Mariëlle Paul herhaalt de boodschap van haar voorganger Dennis Wiersma dat carnaval geen reden is om de doorstroomtoets in groep 8 dit schooljaar te verplaatsen. Dat zegt ze tegen de regionale omroep L1. Daarmee geeft ze geen gehoor aan een dringend verzoek om dat wel te doen van Limburgse gemeenten begin vorige maand. Eerder vroegen scholen en carnavalsverenigingen hier al om.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Scholen moeten die doorstroomtoets afnemen in de eerste twee volledige weken van februari. Ze mogen in die twee weken zelf bepalen wanneer de toets precies wordt afgenomen. "Er is op dit moment, als je kijkt naar 2024, alle ruimte om dat te doen in de week voor carnaval", zegt Paul, die uit Geldrop komt. "En die week is ook gewoon een schoolweek waarin les moet plaatsvinden en waarin we niet met zijn allen buiten aan het spelen zijn."

'Verplaats carnaval maar'
Wiersma heeft eerder al op vergelijkbare wijze gereageerd op Kamervragen hierover. Een aantal Limburgse gemeenten verzochten per brief om de doorstroomtoets te verschuiven. Het antwoord van de toenmalig onderwijsminister kwam hem op kritiek te staan. 'Verplaats carnaval maar', was de strekking van zijn antwoord.

Wiersma kwam hier later op terug. Hij noemde het een 'ongelukkige woordkeuze'. In een schriftelijk antwoord nam hij zijn uitspraak terug.

De doorstroomtoets vervangt vanaf volgend jaar de bekende Cito-toets. Deze toets moet van het ministerie tussen 5 en 16 februari worden afgenomen. Carnaval begint in het weekend van 10 februari. Bovendien zijn er in de week voorafgaand aan carnaval verschillende speciale activiteiten op veel Brabantse scholen, waaronder een carnavalsviering. En de week erna is het schoolvakantie: de carnavalsvakantie.

LEES OOK:

Minister neemt uitspraak over verzetten van carnaval terug

Carnaval moet niet worden verplaatst: 'Verzet dan die Citotoets maar'

'Verzet carnaval maar', Kamervragen over onbenullig antwoord ministerie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!