Gifmoordverdachte Yvon K. ontkent: 'Ik heb Chris niet vermoord'

11 september 2023 om 13:38 • Aangepast 20 september 2023 om 02:02
nl
Yvon K. heeft nog eens benadrukt dat ze onschuldig is aan de dood van Chris Grinwis in Halsteren. “Ik heb het niet gedaan. Ik heb zelfs geen hulp bij zelfdoding gegeven of informatie daarover. Ik zou Chris nooit kwijt willen.”
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Voor advocate Esther Vroegh is het bewijs van het Openbaar Ministerie (OM) 'niet sterk genoeg'. Het bewijs bestaat vooral uit 'aannames en platte roddels'. Dat kwam naar voren op de tweede en laatste procesdag over de Halsterse gifmoord.

Yoghurt
Politie en justitie gaan er van uit dat Yvon K. (64) op 8 december 2020 haar partner Chris Grinwis (65) in zijn woonplaats Halsteren heeft vergiftigd. Maar volgens de advocate van Yvon K. is het volstrekt onduidelijk hoe ze dat dan zou hebben gedaan. Volgens haar is er geen bewijs. "Er stond een bomvolle koelkast, vol met yoghurt. Hoe groot was de kans dat hij uitgerekend het pak yoghurt met gif pakte? Hoe kreeg ze het voor elkaar om een man van 103 kilo tabletten toe te dienen?"

Vroegh zei dat er 'een brief' op de salontafel lag bij Chris, maar dat daar onvoldoende onderzoek naar is gedaan. "Stel dat dit de afscheidsbrief was die haar volledig zou vrijpleiten." Het OM zegt dat deze brief er simpelweg niet is.

Sporen
Yvon K. was de laatste die Chris heeft gezien. K. was consulente bij euthanasievereniging NVVE. Ze verzuchtte zelf dat dat in haar nadeel werkt. "Het is begrijpelijk dat ik de schijn tegen heb.” Maar volgens haar advocaat is haar achtergrond geen bewijs: "Dan had ze dit toch gedaan zonder sporen achter te laten?"

Haar zoekacties op internet naar medicijnen waren net zo verdacht maar ook logisch te verklaren, volgens haar advocate. “Het was haar interessegebied, fascinatie”, zei Vroegh. Bij K. op zolder vond de politie een flesje pentobarbital. "Zo onschuldig, dat cliënt niet eens de moeite nam om het weg te gooien."

Heks
De advocate suggereerde dat Grinwis mogelijk toch depressief was en zelf uit het leven stapte. Maar ze vond het te ver gaan om te speculeren. "De verdediging waakt ervoor om de mentale gezondheid te duiden."

Vroegh vindt het schandalig hoe K. is afgeschilderd 'als seriemoordenares' en 'heks'. K. zelf sprak van een 'klopjacht' die haar leven heeft verwoest.

De auto die ze van Chris kreeg? “Die past precies in het plaatje. Golddigger, sugardaddy. Maar wie gaat haar sugardaddy nou vermoorden als die haar een auto geeft en met een verbouwing helpt?"

Erfenis
Het motief was volgens politie en justitie de enorme erfenis van Chris Grinwis die net zijn supermarkt had verkocht en Yvon tot enige erfgenaam maakte. "Het was Grinwis zijn eigen initiatief. Zijn geld. Hij mocht er mee doen wat hij wilde”, zei Vroegh.

Ze haalde een mail aan van Grinwis van een paar dagen voor zijn dood. Grinwis mailde een bekende dat hij nooit heeft stilgestaan bij zijn nalatenschap. Hij heeft zelf geen kinderen. Nu heeft hij een mooi leven met Yvon en zij verdiende dus de erfenis.

In tranen besloot Yvon zelf het proces en ze bleef ontkennen. “Waarom zou ik een type man als Chris loslaten? Ik verlangde altijd naar dit samenzijn.”

De uitspraak staat gepland op 27 september.

LEES OOK: OM: Yvon vergiftigde haar geliefde en moet 19 jaar de cel in

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!