Rini Wagtmans laat zien welke wielerpareltjes in een museum thuishoren

12 september 2023 om 20:00 • Aangepast 26 september 2023 om 02:00
nl
“Kijk nou, dit is mijn allereerste wielershirt. Ik was veertien jaar toen ik het kocht.” Rini Wagtmans (76) is blij verrast wanneer hij snel even een willekeurige doos openmaakt. De wielerheld uit Sint Willebrord is deze week begonnen met het opruimen van alle wielerattributen die hij in de loop van de jaren om zich heen heeft verzameld. Zijn ‘schatkamer’ moet een nieuwe bestemming krijgen in het nationaal wielermuseum.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

“Ik schat dat ik zo’n zeven kuub aan beeldmateriaal heb en nog een paar kuub aan truien. Alles gaat tijdelijk naar een loods van een kennis in de buurt. Ik heb hulp van twee wielerverzamelaars die alles helpen verhuizen en inventariseren. Daarna moet worden onderzocht of het geschikt is voor het museum”, zegt Wagtmans.

"De groene trui van Wout Wagtmans hoort niet in een plastic zak."

De oud-renner die tegenwoordig grotendeels in Florida woont, heeft er alle vertrouwen in dat het museum er komt. “Het komt zeker niet in Sint Willebrord en ook niet in de gemeente Rucphen, maar wel op een plek waar wielrennen hoog in het vaandel staat. Dat kan in West-Brabant zijn of in Limburg en meer zeg ik echt niet. Ik ben een man van mijn woord dus daar houd ik mij aan.”

Ondertussen kijken zijn helpers hun ogen uit naar wat de Willebrorder schijnbaar achteloos uit kasten tevoorschijn tovert. Zoals een wielertrui uit de jaren vijftig van Wim van Est. Of een groene trui uit de Tour de France van Wout Wagtmans. Rini: “Dit is wielerhistorie en hoort natuurlijk niet hier in een plastic zak te liggen.”

Hij vervolgt: “Wat zouden, FC Barcelona, Ajax, PSV of Feyenoord zijn als ze hun trofeeën nergens konden uitstallen? Want hoe kun je de jonge generatie beter motiveren dan ze een keer mee te nemen naar zo’n schatkamer? Voor wielrennen bestaat zoiets niet en daarom is het belangrijk dat er museum komt.”

"Het liefst zou ik mijn telefoon uitzetten en stil gaan leven."

Tijdens het opruimen is Rini zelf ook verrast wanneer hij een grote enveloppe openmaakt. “Dit is een fotocollage uit 1953 met de voltallige Nederlandse wielerploeg in de Tour de France van de legendarische ploegleider Kees Pellenaars. Hier zouden verzamelaars een moord voor doen.”

Voordat hij over een paar weken weer naar Amerika vertrekt, moet de verhuisklus klaar zijn. “Ik heb nog drie volle kamers. Er komt geen eind aan, maar het moet lukken. Het liefst zou ik daarna willen verdwijnen, mijn telefoon uitzetten en stil gaan leven.”

LEES OOK: Oud-renner Rini Wagtmans weet het zeker: dat wielermuseum komt er

Wil jij jouw verhaal over Sint Willebrord met ons delen? Dat kan. Verslaggevers Erik Peeters en Raoul Cartens en redacteur Robert te Veele zijn van maandag 11 september tot en met vrijdag 15 september in Sint Willebrord. Je bent welkom in Gemeenschapshuis De Lanteern. Je kan ons ook mailen op [email protected] of app ons op 040-2949492

Fotocollage van de Nederlandse wielerploeg uit 1953 (foto: Erik Peeters).
Fotocollage van de Nederlandse wielerploeg uit 1953 (foto: Erik Peeters).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!