Martijn solliciteerde zich een ongeluk, maar heeft eindelijk een stageplek

16 september om 10:00 • Aangepast 29 september om 02:04
nl
Martijn Koster (18) uit Eindhoven zocht als mbo'er een stageplek, hij is bezig met een ICT-opleiding. Maar hoeveel brieven hij ook schreef, hoeveel mailtjes hij ook stuurde en hoe vaak hij er ook achteraan belde: het lukte hem maar niet een plek te vinden. En hij was niet de enige: er is een groot tekort aan stageplekken voor met name mbo'ers. Na een oproep van zijn teamleider heeft hij nu eindelijk een stageplek.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door
Arnold Tankus

Martijn doet de studie Software Developer bij Summa ICT. Als hij de opleiding heeft afgerond, is hij softwareontwikkelaar. In het tweede jaar moeten alle studenten zelf een stageplek zoeken. Maar dat bleek haast onmogelijk. Hij solliciteerde bij tientallen bedrijven waar hij bijvoorbeeld zou kunnen helpen bij het maken van websites en apps. "Eerst mailde ik en als ik geen reactie kreeg dan belde ik na drie dagen." De druk om een plek te vinden nam steeds verder toe. "Toen ben ik nog vaker gaan bellen." Maar een plek vond hij niet.

De redenen van een afwijzing waren altijd hetzelfde. “Als reactie krijg je dat ze vol zitten, of dat ze geen hulp kunnen bieden tijdens de stage.” Ook kreeg hij vaak te horen dat een bedrijf liever een hbo'er kiest, en dat steekt: “Ze zeggen wel dat de regels voor mbo en hbo gelijk zijn, maar in de praktijk is dat dus niet zo.”

“Als je zo vaak wordt afgewezen, denk je: wat heeft dit nog voor zin?”

De afwijzingen werkten enorm demotiverend voor Martijn. “Je wil heel erg graag, maar als je zo vaak wordt afgewezen denk je op een gegeven moment: wat heeft dit voor zin?” Martijn ging zelfs twijfelen aan zijn studiekeuze. “Overal hoor je dat er een tekort aan ICT'ers is, maar ik kon nog niet eens een stageplek vinden.”

Martijn is niet de enige die in zak en as zat. Zo'n vijftig studenten van zijn opleiding hadden voor de vakantie nog geen plek gevonden, merkte Leon van Meijl, teamleider Summa ICT. “Ik zag al die teleurgestelde studenten en dacht, hier moet ik iets mee. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt moeten er gewoon plekken zijn waar ook zij kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben. Ze hebben praktijkervaring nodig en er is genoeg werk op hun niveau.”

Leon plaatste een oproep op LinkedIn en riep bedrijven op om voor meer stageplekken te zorgen voor deze groep. Door de oproep en 'heel veel te netwerken', meldden bedrijven zich en verzamelde Martijn een nieuwe lijst met bedrijven waar hij contact mee kon opnemen.

"De 53e keer was scheepsrecht."

Martijn en de andere studenten, hebben dankzij de hulp van Leon, nu toch een stageplek. “De 53e keer was scheepsrecht”, grapt Martijn. Hij loopt nu stage bij Affix Engineering in Best, een specialist in het programmeren van industriële robots. Hij heeft het goed naar zijn zin. Hij programmeert daar het gebruikersscherm van de robots die op het bedrijf staan. “Dat heb ik nog nooit gedaan, dus daar leer ik heel veel van.”

In zijn laatste studiejaar moet Martijn een eindstage doen. Hij hoopt dan wel sneller een stage te vinden. “Ik hoop dat het een stuk vlotter gaat dan het nu is gegaan.”

LEES OOK:

Te weinig stageplekken: dan begin je toch zelf een winkel!

Bente had geen stageplek, maar dankzij Libéma kan ze beginnen bij Dierenbos

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!