Tilburger die ruim vijftig dagen vastzat in Spaanse cel is vrijgelaten

19 september 2023 om 14:51 • Aangepast 29 september 2023 om 02:00
nl
Een 35-jarige Tilburger die wekenlang in Spanje vastzat op verdenking van terrorisme, is dinsdag vrijgelaten. Zijn familie en een mensenrechtenorganisatie probeerden hem al lange tijd vrij te krijgen, omdat de man volgens hen onschuldig is. Woensdag start hier in Nederland een rechtszaak over.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch (MRWN) meldt dinsdag dat de man weer op vrije voeten is. Die organisatie maakte vorige week bekend de Nederlandse staat aan te klagen omdat de Tilburger onterecht werd vastgehouden.

Gevaar voor nationale veiligheid
Rayan werd op 24 juli gearresteerd in een hotel in Burgos, een stad in het noorden van Spanje, toen hij samen met zijn vrouw op vakantie was. Op het politiebureau kreeg hij te horen dat hij een gevaar zou vormen voor de Spaanse nationale veiligheid en dat hij een inreisverbod kreeg voor dat land. Hij zou volgens de Spaanse autoriteiten lid zijn van een terreurcel in Arnhem en werd daarom vastgezet.

Een woordvoerder van het Nederlandse Openbaar Ministerie liet eerder weten geen idee te hebben waar Spanje de verdenking vandaan haalt. Zelf zegt Rayan dat hij in de problemen is gekomen doordat Nederland onjuiste informatie heeft gedeeld met Spanje. Zijn advocaat heeft na de arrestatie een hoger beroep ingediend om de Tilburger vrij te krijgen, maar dat werd afgewezen door de rechter.

Herenigd met gezin
Na een lange periode van onzekerheid wordt Rayan nu toch met zijn gezin herenigd. Dinsdagavond komt hij aan in Nederland. Waarom de Spaanse autoriteiten dat besloten hebben is onduidelijk.

Ondanks Rayans vrijlating zet MRWN de rechtszaak gewoon door. Hij staat namelijk nog steeds in verschillende landen op de terreurlijst en kan dus ieder moment weer opnieuw in de problemen komen.

De rechtszaak zal morgen gaan over de onjuiste informatie die is verspreid, en de onwil van de Nederlandse staat om de onschuld van Rayan aan de Spaanse autoriteiten te verduidelijken. Ook wil MRWN weten hoe het komt dat honderden onschuldige burgers op een terreurlijst staan en wat de overheid gaat doen om dat op te lossen.

*Uit privacy-overwegingen gebruiken we niet de echte naam van Rayan.

LEES OOK:
Tilburger zit in Spaanse cel, familie probeert hem wanhopig vrij te krijgen

Al ruim vijftig dagen vast in een Spaanse cel: 'Mijn leven is vernietigd'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!