Al ruim vijftig dagen vast in een Spaanse cel: 'Mijn leven is vernietigd'

14 september 2023 om 11:28 • Aangepast 22 september 2023 om 02:02
nl
Het conflict rond de 35-jarige Rayan uit Tilburg, die al eenenvijftig dagen vastzit in een Spaanse cel op verdenking van terrorisme, loopt verder op. De Spaanse autoriteiten verdenken hem ervan dat hij lid is van een terreurcel in Arnhem. Zelf zegt hij dat hij in de problemen is gekomen doordat Nederland onjuiste informatie heeft gedeeld met Spanje. "Ik snap niet wat ik verkeerd heb gedaan en waardoor ik in deze situatie terecht ben gekomen. Mijn leven zoals ik het kende, is gewoon vernietigd."
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Eind juli was Rayan samen met zijn vrouw onderweg naar Marokko voor een vakantie. Nadat ze een nacht hadden doorgebracht in een hotel in Noord-Spanje, werd de Tilburger gearresteerd.

Op het politiebureau kreeg Rayan te horen dat hij een gevaar zou vormen voor de Spaanse nationale veiligheid en een inreisverbod heeft voor dat land. Tijdens een hoorzitting werd verteld dat hij lid zou zijn van een islamitisch-jihadistische groep uit Arnhem. Sindsdien zit hij vast in een detentiecentrum in Valencia.

"Als je in je emotie zit, ziet iedereen dat."

Zijn dagen brengt hij door op de binnenplaats in de hitte, samen met zo'n vijftig anderen. "We kunnen een pakje kaarten krijgen, een bal of een dambord. Verder is hier niets", vertelt hij als we hem bellen. "Er zijn drie wasbakken, daar wast iedereen zijn kleren. Douchen gebeurt met z'n allen, op vaste tijden, net als eten. De enige plek waar je privacy hebt, is op de wc. Als je in je emotie zit, ziet iedereen dat, dat is heel lastig."

Rayan deelt zijn cel met vijf anderen. "Daar is geen airco of ventilatie, alleen een klein raampje dat openstaat. Er staan drie stapelbedden en een wc", zo omschrijft hij de ruimte.

Soms is de sfeer tussen de gevangenen grimmig. Ongewild raakte hij een paar keer betrokken bij ruzies of gevechten. "Het is beter je mond te houden, omdat je anders in de problemen komt."

Zijn advocaat heeft na de arrestatie een hoger beroep ingediend om de Tilburger vrij te krijgen, maar dat werd afgewezen door de rechter. Momenteel wordt er verder geprocedeerd. "Maar echt uitzicht om hier weg te komen heb ik niet op dit moment", zegt hij somber.

"Mijn vrijheid, waardigheid en m'n privacy zijn me ontnomen."

De Tilburger is inmiddels tien kilo afgevallen door alle stress. Ook zat hij enige tijd in hongerstaking, uit protest, een schreeuw om aandacht. Zijn wanhoop is groot. "Wat moet ik hiertegen beginnen? Hoe krijg ik mijzelf van de lijsten van Interpol en van de lijsten in alle andere landen die de signalering hebben overgenomen? Mijn vrijheid, waardigheid en m'n privacy zijn me ontnomen. Alles is weg."

Naar zijn familie en vrienden houdt hij zich sterk. "Ik wil niet dat zij zich nog ellendiger gaan voelen", zegt hij. "Mijn vrouw heeft het zwaar. Als we elkaar bellen en het is stil op de lijn, dan weet ik dat ze de microfoon heeft uitgezet zodat ik haar verdriet niet hoor."

Bij het detentiecentrum kunnen mensen volgens de regels maximaal 60 dagen worden vastgehouden. Daar heeft de Tilburger zijn hoop op gevestigd. "Misschien verandert er binnenkort iets aan mijn situatie en kom ik vrij. Dat is dan de eerste bergtop die ik heb bereikt."

"Ik kan me niet inbeelden wat me nog allemaal te wachten staat", zegt hij somber. "Of ik mijn gewone leven weer zal kunnen oppakken, en of mensen me nog recht in de ogen aan zullen kijken."

Mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch (MRWN) maakte woensdag bekend de Nederlandse staat aan te klagen omdat de Tilburger onterecht wordt vastgehouden vanwege terrorisme-signalisering. De organisatie eist dat de staat in actie komt. "Het OM, de politie en de gemeentes Tilburg en Arnhem hebben bevestigd dat hij nergens van wordt verdacht. Hij heeft geen strafblad, hij heeft nooit te maken gehad met justitie of politie", zegt MRWN.

Ook Omroep Brabant is in het bezit van officiële documenten waaruit blijkt dat zowel het Openbaar Ministerie als burgemeesters Weterings van Tilburg en Marcouch van Arnhem verklaren dat Rayan niet verdacht wordt van betrokkenheid bij een delict met een terroristisch oogmerk en ook niet op een lijst van gezochte personen staat.

*Uit privacy-overwegingen gebruiken we niet de echte naam van Rayan.

LEES OOK:

Tilburger zit in Spaanse cel, mensenrechtenorganisatie klaagt de staat aan

Tilburger zit in Spaanse cel, familie probeert hem wanhopig vrij te krijgen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!