50 jaar Schrobbelèr: van thuisprobeersel tot populaire kruidenlikeur

29 september 2023 om 18:00 • Aangepast 12 oktober 2023 om 02:00
nl
Wat in 1973 begon met 100 kruiken voor carnaval, is uitgegroeid tot een Brabants drankje waarvan jaarlijks zo'n 500.000 liter de deur van de Tilburgse destilleerderij uit gaat. "Het is nogal uit de hand gelopen," lacht Pieter-Jan Wassing, de zoon van de bedenker. Dit weekend wordt het vijftigjarig bestaan van Schrobbelèr twee dagen groots gevierd. "Als ik bedenk wat mijn vader hiervan zou vinden, word ik bijna emotioneel," zegt Pieter-Jan.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

De grondlegger van Tilburgs - en misschien wel Brabants - bekendste drankje was Jan Wassing, die in het barretje bij hem thuis de basis legde voor het geheime recept. Jan kreeg maagklachten wanneer hij alcohol dronk en ging daarom zelf op onderzoek uit. Zo ontstond na een hele hoop geknutsel in huisbarretje Bij den Schrobbelaar een eerste versie van de kruidenlikeur.

Dat het drankje vijftig jaar later zo enorm populair zou zijn en zelfs een eigen fanbase zou hebben, had Jan toen nooit bedacht. Hij heeft het grote succes helaas nooit mee mogen maken, omdat hij kort na die carnaval van '73 overleed. Door de jaren heen zijn er genoeg mooi verhalen te vertellen over diehard fans.

"Sommige mensen verzamelen echt alles van Schrobbelèr. Ze bouwen muurtjes, plantenbakken, noem maar op." Er was zelfs een babybox waarboven een zelfgemaakte Schrobbelèr-mobiel draaide. "Drink Schrobbelèr van Guus Meeuwis hoorde dat kindje de hele dag," lacht Pieter-Jan.

De Schrobbelèrkruiken zijn overal voor te gebruiken, zelfs voor je tuin.
De Schrobbelèrkruiken zijn overal voor te gebruiken, zelfs voor je tuin.

Het jubileum van het drankje van Jan Wassing wordt komend weekend groots gevierd met twee avonden feest in de Tilburgse koepelhal. "De eerste avond was tot mijn grote verbazing in drie minuten tijd uitverkocht, terwijl de optredende artiesten niet bekend zijn gemaakt," vertelt Pieter-Jan trots. "We kregen boze mails van mensen die er perse bij wilden zijn, omdat ze al jaren Schrobbelèrfan zijn." Vandaar dus een tweede avond.

De neef van Pieter-Jan, Jan Eijsermans, is commercieel directeur bij het familiebedrijf. Hij is apetrots. "Bij de optocht in Kruikenstad staat er elke drie meter wel iemand met een kruik Schrobbelèr in de hand. Dat blijft natuurlijk heel bijzonder om te zien. Dat in zo'n stad de mensen zich zo verbonden voelen met Schrobbelèr en iedereen dat als hun lijfdrank ziet. In Brabant is het zelfs een beetje cultureel erfgoed geworden."

LEES OOK: Schrobbelèr: hoe kruik met urine uitgroeide tot wereldberoemd drankje

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!