'Junkies plassen tegen het terras': ondernemers zijn klaar met overlast

27 september om 17:07 • Aangepast 6 oktober om 02:02
nl
Ondernemers op de Kleine Berg in Eindhoven zijn helemaal klaar met de overlast. Ze zien steeds vaker zwervers, vluchtelingen en drugsdealers en -gebruikers rondom hun terrassen. En die zorgen voor veel overlast, zeggen ze. Er is voor extra cameratoezicht gezorgd, maar de ondernemers zijn toch bang dat ze klanten zullen verliezen.

“Ze plassen tegen de terrassen”, vertelt Koen Brink uit Eindhoven. Hij werkt op een van de terrassen in de straat en ziet dat zijn gasten lastig worden gevallen. “Op het terras worden de mensen aangesproken door drugsgebruikers die dan niet meer van deze wereld zijn. Onze gasten komen dan liever niet meer.”

Of gasten wegblijven durft Jan Retera nog niet te zeggen, maar volgens de eigenaar van horecazaak Mathilde duurt dat niet lang meer. “De donkere dagen komen eraan, dan verwacht ik dat gasten hier toch liever niet komen met alles wat hier gebeurt.”

" Ze komen bedelen op ons terras."

Hij doelt dan op de zwervers, daklozen of vluchtelingen die drugs gebruiken en in de buurt van de straat verblijven. Op de parkeerplaats tussen de Kleine Berg en de Bergstraat wordt ook gedeald, volgens Retera. Vooral de Kleine Berg heeft last van de drugsgebruikers.

Retera ziet dat het steeds erger wordt. “We hebben last van dealers, gebruikers, zwervers en daklozen. Ze komen bedelen op ons terras. Dat willen we niet hebben. Maar ze worden steeds dwingender”, ziet hij een zorgelijke trend.

"Een drugsdealer had een wapen bij zich."

De hele dag wordt er volgens beide heren gedeald op parkeerplaats. Daar staan auto’s met harde muziek en komen veel gebruikers drugs halen.

Ook de winkelgasten hebben er last van. Een oudere dame die inkopen komt doen, vertelt dat ze zich niet fijn meer voelt op de Kleine Berg. "De overlast is echt heel erg. Vooral hier op de hoek bij de parkeerplaats." Het weerhoudt haar niet om naar de straat te komen, 'maar angstig is het wel'. "Ik heb pas nog gezien dat hier een dealer opgepakt werd. Hij had ook een wapen bij zich."

"Mijn gasten zitten niet comfortabel en de sfeer wordt steeds grimmiger.”

Een man die net een winkel uit komt snapt dat de ondernemers klagen. "Ze willen deze straat niveau geven, het zijn allemaal wat chiquere winkels en horecazaken, dan passen drugsgebruikers niet in dat plaatje."

De gemeente heeft inmiddels al gezorgd voor extra cameratoezicht bij de vluchtelingenopvang. Maar dat is nog niet genoeg volgens Retera. “Er staan nu maar aan één kant camera’s, maar nog niet in de buurt van ons terras. Mijn gasten zitten niet comfortabel en de sfeer wordt steeds grimmiger.”

De Kleine Berg in Eindhoven (Foto: Noël van Hooft)
De Kleine Berg in Eindhoven (Foto: Noël van Hooft)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!