Alleen als je weinig verdient nog geld voor hulp in huis in Land van Cuijk

3 oktober 2023 om 10:21 • Aangepast 13 oktober 2023 om 02:03
nl
De gemeente Land van Cuijk gaat definitief naar het inkomen kijken van mensen die huishoudelijke hulp aanvragen vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeenteraad is met een ruime meerderheid akkoord gegaan. Het plan is opmerkelijk, want van de wet mag dat helemaal niet.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Het gaat om mensen met een ziekte of een beperking en kwetsbare ouderen. Als zij huishoudelijke hulp nodig hebben, kunnen ze een aanvraag doen. Het maakt niet uit hoeveel ze verdienen. Ze betalen sinds 2020 dan een eigen bijdrage van 19 euro per maand, los van hoeveel ze verdienen. Volgens de gemeente is sindsdien het aantal aanvragen voor huishoudelijke hulp met veertig procent gestegen.

En dat geeft problemen, volgens de wethouder. Er zijn te weinig mensen om iedereen die huishoudelijke hulp te geven. “De mensen die we hebben moeten we over meer aanvragen verdelen”, zei wethouder Willy Hendriks eerder. “De laagste inkomens zijn hier de dupe van. Die krijgen minder hulp. Ik vind dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen.”

"Het is kiezen tussen twee kwaden."

Het voorstel is dat mensen die meer dan 185 procent van het sociaal minimum verdienen, straks zelf hun huishoudelijke hulp moeten regelen. Dat komt erop neer dat de grens voor wel of geen hulp uit de Wmo op ongeveer 43.000 euro per jaar komt te liggen.

Het idee dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, werd door veel partijen in de gemeenteraad gedeeld. “Het is kiezen tussen twee kwaden”, zegt raadslid Hanneke van der Velden van het CDA, veruit de grootste partij in het Land van Cuijk. Want bijna iedereen in de raad ziet dat er te veel aanvragen voor huishoudelijke hulp zijn.

"Dit voorstel mag niet."

Het Rijk is nog bezig met een wet voor een inkomensafhankelijke bijdrage. Die wet is er niet voor 1 januari 2026. Daar wil de gemeente het Land van Cuijk nu op vooruitlopen.

Dat zit Arjan Breijer, ook van het CDA, enorm dwars. Hij kan niet voor dit voorstel stemmen. “Ja, het voorstel wil iets positiefs, namelijk mensen helpen die het nodig hebben. Maar mag ik als raadslid wel tegen de wet ingaan? Nee, dat kan ik niet doen. Ik heb ooit een gelofte afgelegd en dit voorstel mag niet.”

"Het is knap ingewikkeld."

Burgemeester Marieke Moorman vraagt zich af of ze het plan, zoals dat heet, ‘ter vernietiging moet voorleggen aan de kroon’. De minister kan het dan nietig verklaren. “Want dit plan is tegen de wet.” Toch doet ze dat niet. “Het is knap ingewikkeld. Maar ik ga het niet niet doen. Twee gemeenten gingen ons voor. Er wordt nog gewacht op een juridische beoordeling. Daarnaast is er een wetsvoorstel in de maak dat de inkomensafhankelijke bijdrage gaat regelen.”

Een ruime meerderheid heeft het plan om een inkomenstoets te doen voor aanvragen voor huishoudelijke hulp uit de Wmo aangenomen. En dat betekent dat de inkomenstoets vanaf 1 januari 2024 wordt ingevoerd.

LEES OOK: Rijkere mensen moeten hulp in huis zelf betalen (ook al is dat verboden)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!