Door cyberpesten zijn de gevolgen voor de slachtoffers nog veel heftiger

5 oktober 2023 om 21:00 • Aangepast 13 oktober 2023 om 02:07
nl
"Pesterijen hebben enorme gevolgen voor het slachtoffer. Bijvoorbeeld dat ze zich geen moment veilig voelen." Dat zegt Sara Pabian, docent communicatiewetenschappen aan Tilburg University. Pabian onderzoekt de langetermijngevolgen van cyberpesten. "De jongeren van nu zijn de eersten die ook online gepest worden." Haar conclusie is dat de gevolgen heftiger zijn dan ooit tevoren.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Waarschijnlijk is pesten al zo oud als de mensheid. Dat weten we niet zeker omdat er pas vanaf de jaren 70 onderzoek naar is gedaan. Uit verhalen uit de oudheid en ook uit de Bijbel kan geconcludeerd worden dat er ook toen al gepest werd.

We leven nu in een periode waarin pesten niet beperkt blijft tot uitsluiten, negeren, uitschelden of in mishandelen. Sinds internet kun je ook via je computer of telefoon genegeerd, gekleineerd en bedreigd worden. "Ik heb de eerste generatie gesproken die alle kanten van pesten hebben meegemaakt. Deze slachtoffers hebben nog meer en langer last van onzekerheid, angsten en depressie dan voorgaande generaties."

"De omstander speelt een belangrijke rol in het pestgedrag."

Ook cyberpesten speelt zich vaak af rond het schoolplein, waar veel kinderen tot elkaar veroordeeld zijn of ze het nu wel of niet goed met elkaar kunnen vinden. Soms worden naaktfoto's doorgestuurd, het hoofd van iemand wordt op het lichaam van iemand anders geplakt en sinds kort zijn er ook de Gossip Girl-accounts op TikTok. Daarop worden allerlei roddels verspreid, die soms zelfs bewust onwaar zijn. De gevolgen zijn ingrijpend.

Pabian onderzoekt ook de rol van de medescholieren. "Dan blijkt dat iedereen die wel eens getuige is geweest van een pesterij maar niet ingrijpt, de volgende keer nog minder snel in actie zal komen. Ze raken steeds ongevoeliger." Dat gaat zelfs zover dat scholieren foto's, filmpjes of appjes doorsturen. Zij worden daarmee zelfs medeplichtig aan het pestgedrag.

Die ongevoeligheid van andere scholieren is gevaarlijk want de pester krijgt dan steeds meer ruimte om te pesten. "Het pestprobleem kan alleen opgelost worden als het massaal afgekeurd wordt. Daarom is het belangrijk zoveel mogelijk mensen zich bewust worden van enorme gevolgen die pesten heeft voor het mikpunt, zodat het niet getolereerd wordt."

"Omstanders grijpen vaak niet in omdat ze zelf bang zijn slachtoffer te worden."

Pesten afkeuren is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ook daar heeft Sara onderzoek naar gedaan. "Omstanders grijpen vaak niet in omdat ze zelf bang zijn slachtoffer te worden of omdat ze niet weten hoe ze moeten ingrijpen."

LEES OOK: Nikki (13) is slachtoffer van een Gossip Girl-account: 'Moet niet kunnen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!