Video

Jeannette vocht na scheiding met Yvon K.: ‘Ze probeerde mij kapot te maken'

7 oktober 2023 om 09:00 • Aangepast 20 oktober 2023 om 02:04
nl
Met de zelfdoding van gifmoordverdachte Yvon K. kwam ook een einde aan een geruchtmakende rechtszaak. Was zij schuldig aan de dood van supermarkteigenaar Chris Grinwis uit Halsteren? Het antwoord zullen we nooit weten. Nu is de grote vraag wat er met de aanzienlijke erfenis van Grinwis gaat gebeuren. Voor Jeannette Adriaanse is het een bekend verhaal. Zij vocht eerder een jarenlange strijd uit met haar ex-man en dat bleek later een strijd te zijn tegen Yvon K.: “Zij heeft zoveel mogelijk geprobeerd mij kapot te maken.”

Jeannette Adriaanse (71) uit Tilburg was getrouwd met John Boom. Boom maakte in 2011 een einde aan zijn leven. Hij had toen een relatie met Yvon K. Hij had zijn testament gewijzigd: K. en haar dochter moesten alles erven.

Adriaanse herkent zich in wat de familie van Chris Grinwis nu moet doormaken. De supermarkteigenaar had een aanzienlijk vermogen opgebouwd. Vlak voor hij overleed, had hij zijn erfenis gewijzigd en de enige erfgenaam was weer K.

Maar er kwamen sterke twijfels rond Grinwis’ dood. Het Openbaar Ministerie wees Yvon K. aan als verdachte. De zaak kwam voor de rechter en vlak voordat die uitspraak deed, maakte K. een eind aan haar leven. Nu is de enige erfgenaam de jongste dochter van K. Als zij de erfenis aanvaardt, heeft de familie Grinwis het nakijken, zo lijkt het.

Adriaanse en haar dochters erfden toch een beetje geld. Maar makkelijk was dat niet. Daarover lees je hier meer.

"De kinderen hebben veel gemist, hun vader was altijd weg."

Met al het nieuws rond Yvon K. komen bij Adriaanse vervelende herinneringen naar boven. “Het is zo’n pijnlijke geschiedenis”, blikt ze terug. Haar ex-man was een zeer succesvolle trainer in verkooptechnieken: “Hij verdiende vijfduizend euro op een ochtend”. Omdat hij vaak lesgaf in Rusland, was hij veel van huis: “En als hij eens thuis was, was hij vroeg weg en laat terug. Hij at nooit warm eten met mij en de kinderen mee. De kinderen hebben veel gemist, hun vader was altijd maar weg.”

In november 2002 was Boom weer naar Rusland geweest. Op 1 december kwam hij terug. Adriaanse: “Ik zei tegen hem: ‘Als jij veertien dagen weg bent, dan kun je me wel eens bellen om te vertellen hoe het is.’ John reageerde daarop met de mededeling dat hij wilde scheiden.”

Van de ene op de andere dag was hij vertrokken: “Ik heb hem verder niet meer gezien.” Haar twee jongste kinderen wisten eerder dan zij dat John een nieuwe vriendin had: Yvon K. Ze kwam in Booms leven via de Tilburgse musicalvereniging Tikiko. Boom was daar voorzitter van, K.’s jongste dochter was lid van de vereniging.

Voor Adriaanse was Yvon K.’s motief om met haar ex aan te pappen al snel duidelijk: “Toen ze zeker wist dat ze geld kon vangen van John is ze van haar eerste man gescheiden.”

"Zij graaide en daar genoot ze echt van."

Yvon K. speelde bij de scheiding van John en Jeannette een kwalijke rol, vindt Adriaanse: “Ik deed de financiën, John hield zich nooit bezig met geld. Hij deed zulke dingen niet zelf. Zij graaide en daar genoot ze echt van. Er waren vijf, zes rechtszaken, tot het gerechtshof aan toe. En mij gunden ze niets.”

Haar scheiding ontaardde in een vechtscheiding: “Ik was er zo overstuur van, ik viel af van 75 naar 40 kilo. Ik ging akkoord met zaken zonder er goed over na te denken. Op een gegeven moment denk je: barst maar. Er zijn dingen niet verdeeld. Het appartement stond op naam van ons allebei. Dat moest ik verkopen, maar het geld heb ik daarna over het hoofd gezien. Net als de spaargarantpolis van 300.000 euro. Ook over het hoofd gezien, daar kwam ik allemaal pas later achter. Dat geld is dus naar John gegaan. En later naar Yvon K.”

Ook tussen Boom en zijn dochters verslechterde het contact: “Op een gegeven moment had onze oudste dochter helemaal geen contact meer met haar vader. En van de andere dochters beantwoordde hij op het laatst de sms’jes niet meer. En ze waren stapelgek op hun vader, maar hij beantwoordde niks meer. Eigenlijk is het contact na een jaar al verwaterd.”

“Yvon heeft heel veel dingen stukgemaakt.”

Het nieuws van Yvon K.’s zelfgekozen dood doet enorm veel met Adriaanse, die pas vorige week hoorde van alle ontwikkelingen. Ze kijkt weinig Nederlandse tv en miste ook alle verhalen die er over K. waren geschreven. “Ik keek naar de televisie en herkende haar huis.” Sinds ze het weet, krijgt Adriaanse geen hap meer door de keel en slaapt ze slecht.

Want het nieuws brengt veel nare herinneringen naar boven. “Yvon heeft heel veel dingen stukgemaakt”, blikt Adriaanse terug. “Het gezin ligt uit elkaar, twee van mijn dochters zie ik niet meer. Ik heb afgelopen nacht helemaal niet geslapen vanwege deze zaak. Mijn dochter heeft de verhalen van Yvon K. zo ver weggestopt dat ze de achternaam niet meer onthouden heeft. Het is zo’n pijnlijke geschiedenis.”

Adriaanse wil met ons praten, ook omdat ze de familie van Chris Grinwis wil steunen. “Ik vind het verschrikkelijk voor die familie. Maar geloof mij maar, Yvon K. heeft niets om Chris Grinwis gegeven. Echt niet. Het ging alleen maar om de poen. Ze heeft haar eigen familie naar de knoppen geholpen, ze heeft ons gezin uit elkaar gedreven en daarna was de familie van Chris Grinwis aan de beurt.”

LEES OOK: Zo ging Yvon K. te werk: ‘Zoals u weet, heeft uw vader u onterfd’

Hoe de zaak rond Yvon K. in elkaar zat, zie je in deze aflevering van Misdaad Uitgelegd.

Wachten op privacy instellingen...

Nadat Yvon K. overleed, werd de zaak tegen haar voor de moord op Chris Grinwis stopgezet. In deze video zie je hoe dat ging:

In deze video zie je hoe Yvon K. dood gevonden werd in haar huis in Tilburg:

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt. Je kunt 24 uur per dag bellen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 of chatten via en 113.nl.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!