Liveblog

Marathon Eindhoven: niet iedereen haalt het (zonder pijn) • parcoursrecord

8 oktober 2023 om 10:00 • Aangepast 20 oktober 2023 om 02:03
nl
De 39ste marathon van Eindhoven vond zondag plaats! Traditiegetrouw komen in dit liveblog de sportieve prestaties langs, maar er is hier ook veel aandacht voor de sfeer op deze prachtige loopdag.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Dit moet je weten over de Eindhovense marathon:

  • Het programma van deze prachtige marathondag kon je hier vinden. De uitslagen staan hier.
  • De Keniaan Kenneth Kipkemoi heeft een nieuw parcoursrecord gelopen in Eindhoven. Op de halve marathon was de Belg Daniel Fagi de snelste.

Liveblog

16.38

Nagenieten? Kijk hier de hoogtepunten terug!

16.38

Laatstse deelnemers van de halve marathon druppelen nog binnen

De resterende deelnemers van de halve marathon komen nu over de streep op de Vestdijk. Eindhoven kan terugkijken op een prachtige marathondag, vol gezelligheid én met een uitzonderlijk parcoursrecord bij de mannen op de marathonafstand. Over dat record kun je hier alles teruglezen.

Wil je de eindstanden weten van de elite lopers? Die kun je hier terugzien.

16.22

Niet iedereen haalt het (zonder pijn)

Foto: EYE4Images.
Foto: EYE4Images.
16.10

Ouderwetse Brabantse gezelligheid!

Wachten op privacy instellingen...
15.43

Ook de kroost is erbij

Foto: EYE4Images.
Foto: EYE4Images.
15.26

Snelste vrouw is ook binnen!

Op de halve marathon is nu ook de snelste vrouw binnen. En ook die is Belgisch, net als bij de mannen. Roxane Cleppe krijgt het goud dankzij een tijd van 1 uur, 15 minuten en 39 seconden. Dat is een stuk sneller dan Jolien De Schaepmeester, de nummer twee met een tijd van 1.21.15. En jawel, ook zij is Belgisch. Go zuiderburen!

15.24

Ook Olof (van tv-programma B&B Vol Liefde) moedigt de lopers aan

Wachten op privacy instellingen...
15.22

De winnaar aan het woord

15.04

Hij is binnen!

1.04.15. Dat is de tijd die zojuist door de 31-jarige Belg Daniel Fagi gelopen is. Hij mag zich daarmee de winnaar noemen van de halve marathon. Fagi is heel erg blij met zijn tijd - een persoonlijk record, zo laat hij weten aan Omroep Brabant.

Daniel Fagi komt over de finish.
Daniel Fagi komt over de finish.

Wil je de tussenstanden weten? Die kun je hier live volgen.

14.54

Dit is hoe finishen eruitziet

We kennen ze inmiddels wel, die beelden van toplopers die met een sneltreinvaart door de Eindhovense straten denderen. Een toptijd lopen is natuurlijk knap, maar meedoen aan de marathondag is sowieso een hele prestatie - ongeacht de afstand. Hieronder kun je ervaren hoe finishen eruitziet als je geen lid bent van de elite-lopersgroep.

14.30

Halve marathon is inmiddels bezig

De halvemarathonrenners zijn al weer een halfuurtje bezig en dus druk onderweg. Ze zijn vertrokken vanaf de Montgomerylaan en komen aan op de Vestdijk. Aan de sfeer zal het daar in ieder geval niet liggen!

Wil je de tussenstanden weten? Die kun je hier live volgen.

14.12

Ook medewerkers van het Eindhovense Maxima Medisch Centrum lopen mee vandaag!

Wachten op privacy instellingen...
14.06

Eindhoven geniet op en naast de baan! Kijk hier terug hoe de sfeer er in zit.

Foto: EYE4images.
Foto: EYE4images.
Foto: EYE4images.
Foto: EYE4images.
Foto: EYE4images.
Foto: EYE4images.
Foto: EYE4images.
Foto: EYE4images.
13.37

In gesprek met de snelste vrouw, Chloe Herbiet

De Belgische deed voor het eerst mee aan de marathon in Eindhoven. Met een tijd van 2:27:54 werd ze ook Belgisch kampioene. Zilver is voor Verhoeven (2:29:21) en brons voor Gelana (2:23:17).

13.23

Dennis De Freytas uit Etten-Leur over zijn prestatie

De snelste Nederlander aan het woord. Lokale topper Dennis de Freytas finisht net als in 2022 als beste Nederlander als 13e. Dit met een tijd van 2:22:37.

13.11

Het podium bij de vrouwen

Wachten op privacy instellingen...
13.07

In beeld: kapot zijn

Je zou het soms misschien bijna vergeten als je al die razendsnelle lopers lachend over de finish ziet komen: marathons lopen is afzien. Niet alle deelnemers komen over de streep alsof ze enkel een rondje om hebben gelopen...

Foto: EYE4images.
Foto: EYE4images.
12.51

Burgemeester huldigt de top drie

Burgemeester Jeroen Dijsselbloem heeft de top drie van de marathon bij de mannen zojuist gehuldigd.

De top drie op het podium.
De top drie op het podium.
12.48

Draag bij aan de uitzending!

Wil je iets over de marathon delen in de uitzending? Dat kan hier! Mooie foto's of videos delen, complimenten geven of iemand aanmoedigen: het is allemaal mogelijk via ons invulformulier.

12.42

Snelste vrouw ook binnen

De eer bij de vrouwen gaat op de marathonafstand naar Chloe Herbiet. Ze liep een tijd van 2.27.53. De Belgische deed niet eerder mee in Eindhoven. Een prachtige debuuttijd, ons dunkt.

12.29

Snelste Nederlander komt uit Etten-Leur

Ook de snelste Nederlander is binnen: Dennis De Freytas uit Etten-Leur. Hij kwam uit op een tijd van 2:23:36. Aan Omroep Brabant legt hij uit dat hij eigenlijk sneller had willen lopen. "Maar de kramp schoot erin."

12.27

Zo ziet een nieuw parcoursrecord eruit!

12.10

Spektakel in Eindhoven: Kipkemoi rent nieuw record

De elite van de marathon is over de finish! Kenneth Kipkemoi uit Kenia is het snelste en loopt een tijd van 2:04:51. Dat is dus sneller dan het parcoursrecord uit 2012. Toen werd een tijd gelopen van 02.05.46.

De Keniaan geeft aan dolblij te zijn. "Ik ben zo blij dat ik hier ben."

Het record is knap want het leek even ver weg. Op de helft van het parcours kwam de elite nog door op precies 1 uur en 3 minuten: een goede twintig seconden trager dan in 2012 op die betreffende split.

Het parcoursrecord stond overigens op naam van Dickson Chumba uit Kenia. Hij liep in 2012 een parel van een tijd: 2:05:46.

Alle tijden van de elite-lopers zijn hier te vinden.

Kenneth Kipkemoi komt over de finish.
Kenneth Kipkemoi komt over de finish.
Wachten op privacy instellingen...
11.46

Vestdijk maakt zich op voor finish elite

De eerste marathonlopers finishen over een kwartiertje op de Vestdijk. Daar is al veel publiek te zien. De toeschouwers verzamelen zich natuurlijk om de koprenners te zien finishen. Dat zijn op dit moment Cyrus Mutai en Kenneth Kepkemoi. Dat parcoursrecord lijkt dichtbij (Dickson Chumba uit Kenia, 2:05:46 in 2012)

11.25

Nog een klein uurtje tot de elite finisht

Wachten op privacy instellingen...
11.17

Winnaar van de kwart marathon is trots

Omroep Brabant sprak met hem direct na afloop.

11.10

Elitelopers op de helft en net boven het uur

De elite van de marathonrenners zijn op de helft van het parcours doorgekomen op precies 1 uur en 3 minuten. Dat is op die split ruim twintig seconden minder snel dan het Eindhovense marathonrecord. Er moet dus worden aangezet om de in 2012 behaalde tijd van 02.05.46 te evenaren of verbeteren.

10.53

Ze komen binnen!

De kwart marathon zit er zo goed als op. De renners die aan kop gingen stromen nu binnen in een tijd net onder de 45 minuten. De tussenstanden vind je hier.

Wachten op privacy instellingen...
10.36

Trotse burgemeester wil groei

Burgemeester Jeroen Dijsselbloem is er (als toeschouwer) ook bij vandaag. Hij zei vlak voor start marathon trots te zijn op het recordaantal deelnemers van 27.000.

"Eindhoven is hiermee de derde grootste marathon in Nederland. Alleen Rotterdam en Amsterdam zijn groter. Zolang het allemaal veilig kan, mag de marathon in Eindhoven nog verder groeien, maar het moet wel allemaal veilig blijven. Ik weet nu nog niet waar de limiet ligt voor het aantal deelnemers.

10.30

De kwartmarathonlopers zijn onderweg

Het ging om kwart over tienofficieel los op de Montgomerylaan, waar de lopers zijn vertrokken voor de kwart marathon. Vanmiddag, om twee uur, gaat daar de halve marathon van start - ook op de Montgomerylaan.

10.28

Een marathon trekt volk...

En dat is te merken! Ook in de trein en op het station in Eindhoven.

Wachten op privacy instellingen...
10.25

De prachtige start terugkijken? Dat kan hier!

10.09

Tussenstanden volgen van de marathon?

Dat kan! De tijden van de elite-lopers zijn hier te volgen.

10.00

De marathon is begonnen

Het startschot voor de marathon is gegeven! De renners zijn vertrokken op de Mathildelaan.

09.51

De kleintjes mochten vanochtend in de speciale kinderrun!

Foto: EYE4images.
Foto: EYE4images.
Foto: EYE4images.
Foto: EYE4images.
Wachten op privacy instellingen...
09.45

Aan de start

De vijf kilometer is al van start gegaan op de Montgomerylaan. De lopers zijn dus al vetrokken en zullen snel binnenkomen!

Over een klein kwartiertje begint de volledige marathon. De renners staan al klaar op de Mathildelaan, waar de marathon start.

En half uur daarna gaat het weer los op de Montgomerylaan waar de lopers zullen vertrokken voor de kwart marathon. Vanmiddag, om twee uur, gaat daar de halve marathon van start.

Wachten op privacy instellingen...
09.36

In de stemming

In de stemming komen voor deze heerlijke loopdag? Kijk hier de hoogtepunten van het marathonweekend van vorig jaar terug!

Wachten op privacy instellingen...

(Oh, en vergeet deze prachtige kiekjes niet!)

09.31

Lekker meekijken

Omroep Brabant zendt vandag vanaf 10.00 de marathon in Eindhoven uit. Op tv, op de website en via de app zijn live de beelden te zien van alle lopers. Daarnaast worden in een liveblog de belangrijkste ontwikkelingen bijgehouden. De uitzending duurt tot 17.00.

09.24

Het is de 39ste editie van de Marathon Eindhoven

Je kunt alles rondom hét Brabantse loopevent volgen op Omroep Brabant. In het hele weekend, want zaterdag waren er vooral wandeltochten, worden 27.000 mensen in Eindhoven verwacht. De marathon in Eindhoven is na die in Rotterdam en Amsterdam de grootste marathon van Nederland.

Het belooft zondag een mooie, droge en relatief warme dag te worden. In de middag wordt het rond de twintig graden. De organisatie adviseert deelnemers en bezoekers zoveel mogelijk met het openbaar vervoer naar Eindhoven te komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!