Dit is waarom we een hekel hebben aan de wolf (of hem juist knuffelen)

12 oktober 2023 om 21:00 • Aangepast 21 oktober 2023 om 02:02
nl
De wolf heeft de afgelopen maanden in Brabant amper toegeslagen, maar toch is de weerstand alleen maar gegroeid. Dat de populariteit van de wolf afneemt, heeft misschien wel een veel diepere oorzaak dan gedacht.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

In 2015 werd de wolf voor het eerst na 150 jaar afwezigheid weer gezien in Nederland. Sindsdien speelt de discussie of dit roofdier wel thuishoort in Nederland. Zeker als er weer schapen gegrepen worden door de wolf, laait de discussie weer op.

Volgens milieufilosoof Martin Drenthen van de Radboud Universiteit in Nijmegen staat de discussie over de wolf symbool voor iets groters. "Het gaat over het ongemak dat mensen ervaren door een snel veranderende wereld", vat hij het kort samen.

"De wolf is als een indringer waar velen niet op zitten te wachten."

Dit vraagt om uitleg. Filosoof Drenthen: "De wolf wordt door veel tegenstanders ervaren als een indringer waar ze niet op zitten te wachten. Tegenstanders worden met de wolf geconfronteerd zonder dat er naar hun mening is gevraagd. Ze voelen zich niet gehoord en niet serieus genomen. Daarmee wordt de wolf een symbool voor andere zaken die mensen dwingen om hun vertrouwde manier van leven te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan asiel en migratie."

De wolf staat volgens Drenthen ook voor verlies van controle. "Hij verstoort het beeld van de door de mens ontwikkelde en beheersbare natuur. De wolf loopt dwars door alle verschillende cultuurlandschappen, zonder dat iemand daar invloed op lijkt te hebben."

"Wolvenknuffelaars zien de wolf als symbool van het herstel van de natuur."

Voorstanders van de wolf leggen zijn aanwezigheid heel anders uit. "Er is een kleine groep wolvenknuffelaars die zijn aanwezigheid toejuichen omdat het dier symbool staat voor de ongerepte natuur zoals die ooit was. De natuur voordat hij werd verpest door de mens." Voor deze mensen staat de wolf voor de belofte van een wereld zonder de macht van het grote geld, waar natuur vaak het slachtoffer van is.

Volgens filosoof Drenthen zijn dit de extreme standpunten, maar zitten de meeste mensen er ergens tussenin.

"Je kunt de wolf doodschieten maar hij komt weer terug."

Drenthen is vooral voor een praktische en uitvoerbare omgang met de wolf. "Het dier is er nu eenmaal. Je kunt hem doodschieten, maar hij komt weer terug. Hekken met elektriciteitsdraad beschermen vee behoorlijk goed. Als overheid en veehouders daarin investeren, zoekt de wolf een andere gemakkelijkere prooi."

LEES OOK: Wolf wordt minder populair in Brabant, aantal tegenstanders stijgt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!