Anne gaf geld aan 'ex-spion' Guido Blaauw, zijn beloofde boek kreeg ze niet

20 oktober 2023 om 18:00 • Aangepast 1 november 2023 om 02:04
nl
Anne is boos op de zelfverklaarde ‘ex-spion’ Guido Blaauw uit Goirle, tegen wie ze donderdag aangifte heeft gedaan wegens oplichting. "Hij zit zichzelf te verrijken en Afghanen in nood zijn daar de dupe van. Hij beweert dat er een boek is, maar dat klopt helemaal niet." 570 mensen maakten in totaal ruim 16.000 euro om mensen te helpen die na de evacuatie in 2021 achterbleven in Afghanistan toen de Taliban daar weer aan de macht kwam. In ruil daarvoor zouden ze een boek krijgen over de tijd van Blaauw bij de geheime dienst AIVD en buitenlandse inlichtingendiensten.

Anne is een van de 46 gedupeerden die aangifte deden tegen Guido Blaauw. Ze vertelt dat ze op Blaauw op Twitter was gaan volgen en geïnteresseerd raakte in zijn verhaal. “Meestal krijg je geen inkijkje in de verhalen van de AIVD of hoe de evacuatie uit Afghanistan achter de schermen is gegaan. Hij wekte de indruk dat hij heel veel achtergrondinformatie had”, vertelt Anne.

Ze vond dat zijn actie er betrouwbaar uitzag: “Het stond op een site waar je kan doneren voor goede doelen. Daarnaast zag je ook een afbeelding van een omslag. Dan denk je: hij heeft al met uitgeverijen gepraat, achter de schermen zal alles al wel geregeld zijn."

“De reden voor dat uitstel vond ik heel vaag.”

Het boek was al in 2020 aangekondigd en zou in maart 2021 geleverd worden. Anne deed pas later mee aan de actie en wist niet dat het boek al eerder was aangekondigd. Ze kreeg te horen dat ze het boek afgelopen mei zou krijgen, maar dat werd uitgesteld.

“De reden voor dat uitstel vond ik heel vaag”, zegt Anne. Toch gunde ze hem nog het voordeel van de twijfel. “Ik had toen nog zoiets van: laat ik juni afwachten. Vanaf dat moment begon Guido andere mensen de schuld te geven. Zo zei hij dat hij een andere omslag moest laten maken omdat ze ergens in een bunker lagen. Hij kon nooit een filmpje of foto laten zien waar hij door het boek bladert. Ook journalisten kon hij geen bewijs geven dat het boek bestond. Toen dacht ik: dit klopt niet."

"Ik denk dat het voor de meeste mensen niet om die 27 euro gaat."

Anne zocht contact met Guido om haar geld terug te krijgen. “Elke keer zei hij: deze week komt het echt. De eerste en tweede keer geloofde ik het, maar de derde keer niet meer." De smoesjes gingen ondertussen door. Bijvoorbeeld dat het Twitteraccount van Guido niet werkte, zijn mail het niet deed of computer was gehackt.

Op Twitter kwam Anne in contact met anderen die geld hadden overgemaakt. “We zijn samengekomen met een groep mensen die we vertrouwen", zegt Anne. Daarmee hebben ze op een rijtje gezet wat Guido precies aan hen heeft laten weten over wanneer ze het boek zouden krijgen en met wat voor excuses hij kwam waardoor het niet geleverd werd. "Dat is naar de advocaat gegaan en daarmee hebben we aangifte gedaan.”

Deelnemers moesten minstens 27 euro doneren voor de actie om het boek te krijgen. “Anderen hebben ook meer gegeven”, vertelt Anne. “Maar het gaat mij eigenlijk niet om dat geld. Op een gegeven moment hoopte ik ook dat ik het niet meer terug zou krijgen, zodat ik hem kan aanklagen voor deze oplichting. Ik denk dat het voor de meeste mensen niet om die 27 euro gaat, maar om het feit dat hij het leed van mensen in Afghanistan heeft gebruikt om zich te verrijken.”

Schadelijk voor andere goede doelen

Wat Anne het meest raakt, is dat Guido niet beseft dat hij échte goede doelen die wel oprecht zijn hiermee beschadigt. “Er wordt op deze manier wantrouwen gekweekt tegenover goede doelen. Daardoor geven mensen geen geld, terwijl er mensen zijn die echt hulp nodig hebben.”

Ze zegt in de toekomst wel te doneren aan goede doelen, maar zegt ook: “Ik ben wel kritischer geworden. Ik ga niet zomaar meer via Twitter of een crowdfundsite doneren. Dan ga ik me eerst wat beter inlezen”, aldus Anne.

In juni schreef Omroep Brabant ook over het boek van Blaauw en dat het herhaaldelijk werd uitgesteld. Toen meldde Blaauw dat hij een volledig overzicht van waar het geld terecht is gekomen zou gaan plaatsen. Nu, ruim drie maanden later, schrijft Blaauw in een reactie opnieuw dat hij een overzicht laat opmaken door een externe accountant, maar hij meldt niet wanneer dat rapport wordt gepubliceerd.

Blaauw wil niet voor camera of telefonisch in gesprek met Omroep Brabant over wat hij vindt van de schade die hij anderen aandoet.

Anne is niet haar echte naam. Die is wel bekend bij de redactie.

Heb je een tip voor de onderzoeksredactie van Omroep Brabant? Mail naar [email protected], of stuur 100% anoniem een bericht via het extra beveiligde Publeaks.

LEES OOK:

- ‘Ex-spion’ haalt 16.000 euro op voor een niet-bestaand goed doel

- 46 gedupeerden voelen zich opgelicht door ‘ex-spion’ en doen aangifte

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!