Winkel van Joep (89) krijgt tweede leven in verzorgingshuis: 'Hij wil door'

24 oktober 2023 om 19:00 • Aangepast 10 november 2023 om 02:06
nl
De 89-jarige Joep Adank uit Breda moest vanwege dementie noodgedwongen stoppen met zijn drogisterij. Toch krijgt zijn winkel een tweede leven. Hij heeft nu een eigen mini-drogisterij op zijn kamer in het verzorgingshuis. Zo leeft de iconische Blauwe Winkel met Drop van Joep toch een beetje voort. "Hij wilde door", vertelt zijn dochter Chantal.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De potten met drop, de gapers en een foto met zijn inmiddels overleden vrouw: het staat allemaal in het mini-winkeltje in het verzorgingshuis. "Hij vindt het echt helemaal fantastisch", glundert zijn 60-jarige dochter. "Hij laat het iedereen die binnenkomt trots zien."

Joep ging door met zijn winkel zolang het kon. Met zijn rollator banjerde hij door de drogisterij. "De contacten met klanten kon hij niet missen." Op het laatst ging de 89-jarige winkelier nog maar een paar uurtjes per week open. "Het was financieel niet meer winstgevend, maar hij genoot er zo van."

"Mijn vader wilde door. Hij vond het heel moeilijk om te stoppen." Toch moest dat kort na de corona-crisis wel. "We hebben het nog een paar keer geprobeerd, maar het ging echt niet meer." En dus moest hij naar het door hem zo gevreesde verzorgingshuis. Deze maand is de winkel helemaal leeggehaald.

"Joep hoort niks meer van oude klanten."

Toch hoopt Joep nog altijd op een bericht van oude klanten. "Hij hoort niks meer van klanten. We hopen dat er mensen zijn die hem nog missen", vertelt zijn dochter. Daarom hangt er een oproep op de deur van de winkel om een kaartje te sturen naar het woonzorgcentrum Ruitersbos aan de Boeimeerweg in Breda.

De drogisterij was ruim een eeuw een begrip in Breda. Joep nam het bedrijf over van zijn moeder. Bijna zeventig jaar werkte hij in de zaak. Klanten kregen vaak een centje met hun geboortejaar erop. De winkel aan de Boschstraat had nog altijd een nostalgisch karakter: alles stond achter glas.

"Een klant schreef een afscheidsgedichtje."

Joep verkocht 104 verschillende soorten drop. Altijd stond er een actueel en grappig gedichtje voor het raam. "Een anonieme klant heeft een afscheidsgedichtje geschreven en op de deur geplakt."

"Hij ademde de winkel. Joep leefde daarvoor. Hij was de winkel", vervolgt Chantal. "Ik ergerde me vroeger wel eens aan het feit dat zijn identiteit de winkel was. Maar het is eigenlijk heel mooi. Hij heeft het met zoveel passie gedaan."

Bekijk in de video hoe Joep in 2019 nog altijd trots in zijn zaak stond:

Wachten op privacy instellingen...
Joep trots bij zijn fotomuur (foto: familie Adank).
Joep trots bij zijn fotomuur (foto: familie Adank).
Pronkstukken uit de winkel, nu in het verzorgingshuis (foto: familie Adank).
Pronkstukken uit de winkel, nu in het verzorgingshuis (foto: familie Adank).
Joep in zijn zaak (foto: Stadsarchief Breda).
Joep in zijn zaak (foto: Stadsarchief Breda).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!