Video

Bewoners schrikken van pro-Russische dreigbrief: puberstreek of serieus?

18 oktober 2023 om 12:22 • Aangepast 27 oktober 2023 om 02:02
nl
"Dit zijn geen grapjes meer!", reageert Joey (36) op de dreigende brieven die kort geleden werden bezorgd bij bewoners van de Markenland in Etten-Leur. In de brief staat dat hun huis in de gaten wordt gehouden. De bewoners worden opgeroepen Oekraïense vlaggen weg te halen en een Russische vlag op te hangen. Als ze dat niet doen, moeten ze een maandelijks bedrag gaan betalen.

De schrijvers van de brief stellen dat er aan de Markenland veel Oekraïners wonen en veel Oekraïense vlaggen hebben gehangen. "Elke 1e van de maand zullen we deze wijk observeren." Als er dan geen Russische vlag hangt, zullen volgens de briefschrijvers de consequenties groot zijn. Wie geen Russische vlag wil ophangen, kan ook een maandelijks bedrag overmaken. De opbrengst wordt volgens de briefschrijvers gebruikt om 'Rusland te verenigen'.

"Ik heb een deel van de brief gelezen", vertelt Joey. "Ik zag een foto van die brief op WhatsApp. Wat erin staat, vind ik heel apart. Ik mag hopen dat het om een tienergeintje gaat, maar de tekst is best dreigend. Maar als het wel een serieus verhaal is, ben ik benieuwd wat er nog gaat komen."

"Het maakt ons allemaal een beetje onrustig."

Cocky heeft de brief niet gekregen. "Maar ik heb gehoord dat hij hier is verspreid. Er gebeuren zulke rare dingen momenteel. Misschien is het een puberstreek, dat zou kunnen. Een oplichter? Dat zou ook kunnen. Het is wel lastig om echt en niet echt te onderscheiden. Ik vind het wel heel vervelend. Het maakt ons allemaal een beetje onrustig."

Chris (73) kreeg de brief wel binnen. "De brief zag er een beetje slordig uit, alsof die uit een kladblok was getrokken. De hele onderkant was scheef. Maar vermoedelijk is hij gemaakt op een machine waarmee je Russische letters kan typen, want die werden gebruikt in de laatste regel."

Hij heeft meteen aangifte gedaan bij de politie. "Zodat die weet wat er hier speelt in de wijk. Want in heel de wijk wonen zo'n 250 tot 300 mensen. Als er wat zou gebeuren, ga je jezelf toch verwijten: had ik nou maar ingegrepen."

Hij heeft nog nooit een Oekraïense of Russische vlag gezien in de wijk. "En dat terwijl ik hier iedere dag loop met de hond." Toch vindt hij de brief zorgwekkend. "Er wonen op dit moment meer gekken in Nederland dan normale mensen", verzucht hij.

"Die brief lijkt mij flauwekul."

Ook Henk (72) is nog geen enkele Oekraïense vlag in de wijk tegengekomen. "En ik woon hier toch al dertien jaar." Hij hoorde dinsdag van de brief, via zijn buurman. "Het lijkt mij flauwekul", laat hij weten. "Wij gaan er niks mee doen, gewoon laten rusten. Wij zijn hier vrij nuchter in."

Wat hij vindt van mensen die zulke brieven versturen? "Dat ligt eraan met welke bedoeling ze dit doen. Als je dit doet als flauwe grap, dan is die misplaatst. Als je dit doet om iets te bereiken, dan moet je het niet op deze manier doen, volgens mij. Als je je mening kwijt wil, moet dat op een andere manier." Hij laat zich in ieder geval niet chanteren. "Nee, absoluut niet."

De politie roept op zeker geen geld over te maken en is op zoek naar beelden van bewakingscamera's waarop mogelijk de verspreider van de brief staat. Verdachte situaties kunnen bij de politie worden gemeld.

LEES OOK: Dreigbrief verspreid in straat: 'Iedereen moet Russische vlag ophangen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!