Video

Dirk liep in iedere Amerikaanse staat een marathon: 'De kers op de taart'

22 oktober 2023 om 20:25 • Aangepast 1 november 2023 om 02:04
nl
Veel heuvels en straffe wind, de vijftigste marathon in Amerika kreeg Dirk van Oorschot (61) uit Loosbroek niet cadeau dit weekend. Maar met deze prestatie is hij wel de allereerste niet-Amerikaan die een marathon heeft gelopen in álle vijftig Amerikaanse staten.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Begin oktober stond het behalen van deze mijlpaal eigenlijk al gepland, maar de Medtronic Twin Cities Marathon in Minneapolis werd toen op ’t laatste moment afgelast vanwege de hitte. Dirk keerde met de hele familie huiswaarts, zónder titel van fifty states runner.

Dit weekend gebeurde het dan toch. In de plaats Mankato in de staat Minnesota. Met een tijd van 3 uur en 39 minuten eindigde hij als tweede in zijn leeftijdscategorie. Dirk is een tevreden man, vertelt hij een dag later vanuit zijn hotelkamer.

"De laatste tien kilometer heb ik de teugels laten vieren. Ik dacht: nu ga ik ervan genieten.”

“Deze marathon was een speciale. Je bent al de hele week in een roes van: ‘nu gaat het gebeuren’. Je bent in een feeststemming, de kers komt op de taart. Maar dan sta je aan de start en dan moet het nog wel gebeuren."

Hij merkt dat hij in de aanloop naar de wedstrijd meer met andere dingen bezig is geweest dan met de wedstrijd. "Ik moest serieus nog even aan de slag, maar de laatste tien kilometer heb ik de teugels laten vieren. Ik dacht: nu ga ik ervan genieten.”

In die laatste kilometers werd hij begeleid door lopers uit Amerika die hem kennen en de feeststemming groeit. “Dan gaat er wel wat door je heen. Je hebt vijftien jaar lang alle hoeken van Amerika gezien en dan lukt het: dat is heel bijzonder.”

"Ik ga lopen en de eerste tien kilometer kijk ik niet op m'n horloge."

Want Dirk behoort nu tot de club van lopers die in alle Amerikaanse staten een marathon hebben gelopen. Er zijn zo'n 1200 Amerikanen die hem voorgingen, maar buiten Amerika lukte dit nog niemand. De gepensioneerd zakenman liep in zijn hele leven al 83 marathons.

"Mijn strategie is bij alle marathons geweest: ik ga lopen en de eerste tien kilometer kijk ik niet op m'n horloge. Pas na tien kilometer kijk ik een keer, dan weet ik ongeveer wat het tempo van die dag is en schat ik ongeveer waar ik uitkom. Maar ik vertrek nooit met de bedoeling: ik moet zus of zo."

Sporten, meestal lopen of fietsen, doet hij om de dag. "Je moet zuinig zijn op je lichaam. Ik heb ook nooit een wedstrijd gemist vanwege een blessure."

Voordat hij de officiële status van 'fifty states runner' behaalt, moet hij nog wel wat administratie doen. Van alle 49 marathons die hij in Amerika heeft gelopen, stuurde hij de uitslagen en bewijzen naar een advocatenkantoor in New Mexico.

“Zij hebben dat nagekeken en goedgekeurd. Nu moet ik de bewijzen van de laatste marathon nog opsturen. Ook moet de uitslag van de marathon goedgekeurd worden door de Atletiek Unie. Als het goed is, krijg ik dan binnen twee weken mijn officiële certificaat.”

Maar daar blijft het niet bij. Want er wordt nog een glazen trofee voor hem gemaakt die niet opgestuurd kan worden maar persoonlijk aan hem wordt overhandigd. “Volgend jaar in april ben ik hier weer om een marathon te lopen, dan krijg ik hopelijk de trofee mee naar huis.”

LEES OOK:

Dirk loopt een marathon in elke Amerikaanse staat: 'Nog paar te gaan'

Dirk loopt marathon in elke Amerikaanse staat, maar de laatste is afgelast

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!