Video

Keuzestress voor de verkiezingen? Je bent niet de enige

26 oktober 2023 om 07:00 • Aangepast 10 november 2023 om 02:06
nl
De meeste Brabanders weten nog niet op welke partij ze gaan stemmen op 22 november. Wel zegt een ruime meerderheid (waarschijnlijk) te gaan stemmen bij de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer. Als al die mensen inderdaad op komen dagen, wordt de opkomst fors hoger dan bij eerdere verkiezingen. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Newcom onder 808 Brabanders.
Profielfoto van Wim HeesterbeekProfielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Het onderzoeksbureau meldt dat 66 procent van de Brabanders 'zeker' gaat stemmen. Daarbij komt nog eens 20 procent die zegt 'waarschijnlijk' naar het stembureau te gaan.

Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2021 ging 78 procent van de Brabanders stemmen. De opkomst zou dit jaar dus zomaar hoger kunnen uitvallen. Eerder dit jaar, bij de verkiezingen voor Provinciale Staten, was de opkomst 55 procent en bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar maar 47 procent.

Politicoloog Marcel Boogers uit Den Bosch verklaart de verwachtte hoge opkomst deels door de crises van de afgelopen periode. Door het toeslagenschandaal en de stikstofcrisis willen kiezers 'wel even aangeven hoe het verder moet met het land'. Wel zegt hij dat de komst in Nederland altijd hoog is vergeleken met andere Europese landen.

Zwevende kiezers
Maar wat gaan de Brabanders stemmen in november? Een ruime meerderheid (61 procent) van de Brabanders weet het nog niet.

Zo zijn de zwevende kiezers verdeeld:

  • 30 procent twijfelt tussen drie of meer partijen,
  • 14 procent kan niet kiezen tussen twee partijen,
  • 17 procent heeft nog helemaal geen idee.

De rest, zo'n 40 procent, is er al uit en weet zeker wie haar of zijn stem krijgt.

Marcel Boogers is niet verbaasd over het hoge aantal zwevende kiezers. Het feit dat er veel partjien meedoen en er veel nieuwe gezichten op de lijst staan, zorgt volgens hem voor 'nog meer keuzestress' dan normaal.

Belangrijke onderwerpen
Op de vraag welk onderwerp de doorslag geeft, antwoorden de Brabanders:

  • 47 procent: gezondheidszorg
  • 31 procent: koopkracht
  • 27 procent: migratie

Lager scoren:

  • 7 procent: werkgelegenheid
  • 5 procent: de kloof tussen stad en platteland
  • 5 procent: openbaar vervoer

Marcel Boogers is verbaasd dat zorg zo hoog scoort: "Het thema is een beetje onder de radar gebleven. Het ging de laatste tijd vaak over zaken als stikstof en de bestuurscultuur." Het laat volgens hem zien dat onderwerpen waar kiezers zich druk om maken soms anders zijn dan wat er onder politici leeft.

In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer houdt Omroep Brabant samen met Omroep Zeeland en L1 in Limburg op zaterdag 18 november het Debat van het Zuiden. Onderzoeksbureau Newcom hield in opdracht van de drie omroepen een enquête onder 1614 inwoners van Zuid-Nederland. 808 van hen komen uit Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!