Video

Dit is de tbs'er die vorige week ontsnapte: 'Hij wilde naar zijn vriendin'

24 oktober 2023 om 17:45 • Aangepast 3 november 2023 om 02:01
nl
De tbs'er die vorige week in Halsteren ontsnapte, was eerder veroordeeld voor bedreiging met een pistool. Hij heeft diverse stoornissen, blijkt uit het vonnis van de rechtbank. Hij was opgenomen bij de GGZ op Vrederust maar nam de benen 'omdat hij naar zijn vriendin wilde', zegt zijn advocaat.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Bij Hulten werd de man (27) op de vlucht geraakt door drie politiekogels en belandde zwaargewond in het ziekenhuis. De beelden van de crash en de kogelgaten in de voorruit van de (burger)politiewagen maakten indruk vorige week.

"Dat zag er wel heel eng uit. Maar hij had alleen een luchtdrukwapen bij zich waarmee je enkel ijzeren balletjes kan schieten, gewoon ergens in een winkel gekocht. Hij heeft daar niet mee geschoten. Die indruk is wel dagenlang gewekt. Vrijdag is hij nog langer in voorarrest gegaan op verdenking van poging tot moord of doodslag. Dat is kwalijk," zegt zijn advocaat Ronald Drenth. Want toen was al duidelijk dat de verdachte niet had geschoten.

Dinsdag meldde het OM in Breda dat de aanklacht nu is: 'bedreiging van politiemensen met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp'. Daarvoor zit hij nog zeker 14 dagen in voorarrest.

Onderzoek
"De auto waarmee hij vluchtte? Dat was gewoon zijn eigen auto die daar geparkeerd stond op het terrein van Vrederust", zegt Drenth. Volgens de advocaat wilde de man graag naar zijn vriendin maar mocht hij niet weg uit de kliniek. Daarom besloot hij een raam te forceren.

Het politieonderzoek naar deze verdenking van bedreiging ligt in Breda. De rijksrecherche onderzoekt het schieten door de politie.

Zeeuwse man
Over de man wordt steeds meer bekend. Hij heet Jan-Meendert C. en is een Zeeuw, geboren in 1996, waarschijnlijk in Goes. Maar hij woonde in Zierikzee. De man had een blanco strafblad en werd behandeld voor agressief gedrag naar familieleden, zo blijkt uit een vonnis van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Op zondag 27 juni 2021 liep het uit de hand. Thuis bij zijn ouders in Goes ontstond er ruzie. De verdachte trok een omgebouwd alarmpistool en hij richtte dat op zijn familieleden. De man vertelde dat niemand weg mocht en dat iedereen zijn telefoon op tafel moest leggen. Maar zijn broer greep in en probeerde het wapen af te pakken.

Kogelgat
Er ontstond een vechtpartij. Het pistool ging af in de buurt van het hoofd van de broer. Later werd in een kinderstoeltje binnen een kogelgat aangetroffen. De man vluchtte.

Buiten richtte hij zijn pistool op een politieagente en een buurman. Daarbij vielen schoten van zowel de man als de politie. De verdachte sprong in een auto. Zijn vader probeerde hem tegen te houden en hij belandde naar verluid op de motorkap. Volgens het OM reed hij zelfs op zijn eigen vader in.

Maar de verdachte kon ontkomen. De politie zette de achtervolging in met onder meer een politiehelikopter. In Kapelle werd hij gepakt.

Autistisch
Psychiaters en psychologen onderzochten hem en stelden een diagnose. De man had een blijvende autismespectrumstoornis, een leerstoornis en was matig depressief.

De kans op herhaling werd groot geacht. Daarom was het advies hem langere tijd te helpen en begeleiden en leren omgaan met zijn stoornissen: rust, structuur en zingeving.

'Tbs noodzakelijk'
De verdachte werd verminderd toerekeningsvatbaar verklaard, bleek tijdens zijn proces vorig voorjaar in Middelburg. De rechtbank legde zes maanden cel op. Daarnaast vonden de rechters de tbs maatregel ‘noodzakelijk’.

Niet met dwangverpleging maar wel ‘onder voorwaarden’ zoals dat heet. Zo’n 17 voorwaarden legde de rechter op, zoals afspraken met de reclassering nakomen, meewerken aan huisbezoeken en behandeling. "Hij wilde zelf graag geholpen worden", zegt Drenth. De rechters bepaalden ook nog dat er na zijn tbs langdurig toezicht moest komen.

Verder kreeg de man kreeg een contactverbod en mocht hij niet bij zijn ouders in Goes komen of bij familie in Werkendam.

De rechtbank bepaalde dat hij in een FPA of FPK moest worden opgenomen. Dat zijn afdelingen bij de GGZ zoals op Vrederust, met een lichtere beveiliging dan in de ‘echte’ tbs-klinieken.

De ontsnapte man raakte vorige week gewond toen er door de politie op hem geschoten werd:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!