Hackers hadden toegang tot honderden persoonsgegevens van mensen in Asten

24 oktober 2023 om 17:23 • Aangepast 3 november 2023 om 02:02
nl
Hackers die eind 2022 digitaal inbraken bij de gemeente Asten hadden toegang tot de persoonlijke gegevens van 612 personen uit de gemeente. Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente Asten liet uitvoeren. Het is niet duidelijk of de hackers de gegevens ook daadwerkelijk misbruikt hebben.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

De digitale inbrekers kwamen in de computers van ambtenaren via factuurfraude. De dieven stuurden een nepfactuur met daarop een onbekend bedrag dat de gemeente moest betalen. De ambtenaren vertrouwden het niet en maakten het geldbedrag niet over, maar er werd wel op de link geklikt. Daardoor kregen de hackers toegang tot twee mailboxen met daarin 23.000 bestanden en andere gegevens.

Brief van de gemeente
De afgelopen maanden deed een gespecialiseerd bureau onderzoek naar de hack. Daaruit blijkt nu dat de hackers toegang hadden tot persoonlijke gegevens zoals namen, adresgegevens, bankrekeningnummers en bsn-nummers van 612 inwoners van de gemeente. Zij krijgen binnenkort allemaal een brief van de gemeente.

Of de hackers iets gedaan hebben met de gegevens, is volgens de gemeente niet bekend. Volgens een woordvoerder zijn daarvan vooralsnog geen signalen binnengekomen bij de gemeente.

Extra veiligheidsmaatregelen
De gemeente Asten heeft sinds de digitale inbraak extra veiligheidsmaatregelen genomen. Daarmee hoopt de gemeente de hackers in de toekomst beter buiten de deur te kunnen houden.

De fraude kwam eind november 2022 aan het licht, maar werd pas in mei naar buiten gebracht. Wie er achter de inbraak zaten, is niet bekend.

LEES OOK: Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!