Video

Hanengekraai houdt ouderen nog steeds wakker, ombudsman wil maatregelen

30 oktober 2023 om 19:30 • Aangepast 10 november 2023 om 02:05
nl
Er komt maar geen einde aan de hanenoverlast in het processiepark in Sint Willebrord. Naar nu blijkt heeft de ombudsman de gemeente Rucphen en wooncorporatie Thuisvester al in augustus aangespoord om een einde te maken aan het gekraai. Dat staat in het verslag dat in het bezit is van Omroep Brabant. Ondanks de aanbeveling, hebben zowel de gemeente als Thuisvester tot nu toe nog geen nieuwe maatregelen genomen.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Na eerdere berichtgeving over geluidsoverlast van kraaiende hanen, meldde zich opnieuw een aantal bewoners van woonzorgcentrum Heidestede bij Omroep Brabant. Ze zeggen nauwelijks te kunnen slapen vanwege het nachtelijk gekraai in het naastgelegen processiepark. In het park lopen tientallen hanen, kippen en kuikens vrij rond.

Het is gewoon niet meer vol te houden, we zijn echt radeloos.

Een bewoonster die anoniem wil blijven: “De hanen en kippen lopen over de balkons en het worden er alleen maar meer. Het voer dat ze krijgen, trekt ongedierte zoals muizen en ratten aan. Het is ongelofelijk dat dit al zo lang voortduurt. Vanaf vier uur ’s morgens begint het gekraai en doen we geen oog meer dicht. Het is gewoon niet meer vol te houden, we zijn echt radeloos."

Tegenover de oudjes die gebukt gaan onder de overlast, staan ook dorpelingen die de aanwezigheid van het pluimvee juist leuk vinden in het park. Ze geven de dieren te eten met oud brood of speciaal kippenvoer. Zelfs een aantal bewoners van Heidestede voert dagelijks de hanen en kippen.

“Dat is precies waarom we niet met onze naam in we de media willen, maar bij de ombudsman zijn onze namen bekend. We krijgen soms scheve gezichten hier. Terwijl voor het overgrote deel van de bewoners de herrie en overlast echt niet meer te harden zijn. Er wonen hier ook kwetsbare ouderen die niks durven te zeggen. Daar nemen we het voor op.”

De bewoners deden in het verleden regelmatig melding van hun gezondheidsklachten door het slaapgebrek. Om hun noodkreet kracht bij te zetten, boden ze een petitie aan bij de gemeente en de woningcorporatie. Omdat ze zich niet serieus genomen voelden, schakelden ze de commissie ombudsman in. Deze regionale instantie buigt zich over geschillen tussen burgers en de overheid.

De ombudsman stelt de bewoners grotendeels in het gelijk.

De ombudsman stelt de bewoners grotendeels in het gelijk. Ze vindt dat de gemeente en Thuisvester onder meer moeten onderzoeken om het voeren en toestaan van de nestjes op het balkon ’nadrukkelijker te stoppen’. Verder wil de ombudsman dat de woningcorporatie alle huurders wijst op de gevaren en zorgen die het voeren met zich meebrengt. Deze boodschap moet zowel intern als in de media naar buiten gebracht worden.

In een reactie laat Thuisvester weten de aanbevelingen van de ombudsman over te gaan nemen. “We kennen het probleem en we zijn in gesprek met huurders die zich bij ons gemeld hebben. We hebben regelmatig overleg met de gemeente. Zij zeggen dat vanwege het dweilen met de kraan open is, maar dat het een verantwoordelijkheid van de gemeente blijft”, aldus woordvoerster Connie Tuijl.

Hier kunnen ze in het park scharrelen ‘in sfeer van een kleine kinderboerderij'.

De gemeente hield in het verleden verschillende vangacties maar zonder blijvend resultaat. Ook de vangkooien in het park worden regelmatig vernield. Als mogelijke oplossing doet de ombudsman daarom de suggestie om een klein deel van de hanen, kippen en kuikens onder te brengen op een afgerasterde plek. Hier kunnen ze in het park scharrelen ‘in sfeer van een kleine kinderboerderij'.

De gemeente houdt vooralsnog de kaarten tegen de borst. Woordvoerster Vera Schenk: “Momenteel zijn we bezig om mogelijke oplossingen in kaart te brengen. Vooruitlopend op de uitkomst hiervan, kunnen we nog geen uitspraken doen.”

Eerder maakte Omroep Brabant deze reportage:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!