Video

Wijk verdeeld over komst 600 asielzoekers

31 oktober 2023 om 20:56 • Aangepast 10 november 2023 om 02:05
nl
Bewoners van Den Bosch-Zuid reageren gemengd op het besluit van de gemeente om 600 asielzoekers in hun buurt op te vangen. Zij komen op twee plekken op en bij het bedrijventerrein bij het provinciehuis. Sommige mensen die in de buurt wonen zijn boos, onder andere vanwege de manier van communiceren door de gemeente. De voorzitter van voetbalclub BLC hoopt stiekem op wat talent. "Ik zeg altijd: praktische problemen zijn er om op te lossen."
Profielfoto van Christiaan Bruil
Geschreven door

Vanaf 1 januari nemen in Den Bosch 250 asielzoekers hun intrek in Hotel Mövenpick. De tweede locatie voor 350 mensen ligt hemelsbreed zo’n 800 meter verderop, op een braakliggend terrein langs de snelweg A2.

Een hondenspeelterrein op de plek van de voormalige munitiefabriek de Kruithoorn moet plaatsmaken voor de opvang. Cizella Hendriksen heeft een hondenuitlaatservice en voelt zich door de beslissing van de gemeente gedupeerd. "Ik heb mijn bedrijf opgebouwd, maar kan zomaar alles kwijtraken", zei ze zichtbaar emotioneel.

"Het voelt heel oneerlijk."

Bewoners van een nabijgelegen woonwagenkamp zeggen niet per se tegen de komst van asielzoekers te zijn. Ze voelen zich vooral niet gehoord. "We zijn al jaren in gesprek met de gemeente over extra woonwagenstandplaatsen. We worden iedere keer met een dode mus blij gemaakt. Het voelt heel oneerlijk", zegt een van hen. Om hun onvrede te laten blijken, hebben woonwagenbewoners een spandoek met de tekst 'Wij zijn ook mensen met woonwensen' aan een hek vastgeknoopt.

Sommige bewoners zijn minder begripvol. Maandagavond kregen ze een brief op de mat van burgemeester Jack Mikkers. Daarin werd de komst van de twee asielzoekerscentra aangekondigd. "Het lijkt alsof alles al is beklonken. Het is een mededeling die onverwacht komt."

"Onze velden zijn overdag beschikbaar om te voetballen."

De geplande locaties zitten eigenlijk links en rechts van de velden van voetbalclub BLC. Voorzitter Bart Wellens is positief over de komst van de asielzoekers. "Ik snap dat de gemeente een steentje wil bijdragen aan de opvangcrisis. Als voetbalvereniging vinden we daar niet zoveel van, ik denk dat het noodzakelijk is.".

Volgens voorzitter Wellens zijn toekomstige asielzoekers welkom om een balletje te trappen. "Onze velden zijn overdag beschikbaar voor mensen uit de buurt om te voetballen. Dus ook voor vluchtelingen."

LEES OOK: Twee plekken voor kleinschalige opvang van asielzoekers in Den Bosch

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.