Video

Zo gaat het nu met de honden die werden gered van de foute fokker in Eersel

4 november 2023 om 10:00 • Aangepast 1 januari om 12:15
nl
Els Adams ontfermde zich deze zomer met haar stichting Dier en Project over vijftien getraumatiseerde honden die op de nominatie stonden om een spuitje te krijgen. Ze waren eerder bij een inval op het terrein van de omstreden fokker Jan Paridaans in Eersel in beslag genomen en kwamen terecht bij zogenoemde opslaghouders. We volgen vijf 'hondjes van Eersel': Duitse herder Roemba, keeshondje Nika, labrador Mambo, Jack Russell Igor en springer spaniël Truus. Hoe gaat het nu met ze?
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De vierjarige Truus heeft een plekje gevonden bij een pleeggezin op de Veluwe, en het is een match made in heaven. "De mensen die haar opvangen hebben vroeger jachthonden getraind, precies wat ze nodig had. Truus wil graag werken en moet haar energie kwijt, het zit in haar genen", vertelt Els.

Bij de opslaghouder waar Truus eerder zat, kon dat niet. "Truus doet me denken aan een kind met een denkbeeldig vriendje", zo omschreef Els haar eerder. "Ze kan drie kwartier vol overgave bezig zijn met een mier die over de grond kruipt.”

"Ze slaapt in een mandje en ligt braaf op de bank."

De helft van de dag is Truus bezig met van alles en nog wat en als ze haar energie eenmaal kwijt is, ontpopt ze zich tot de perfecte huishond. “Ze slaapt in een mandje, ligt braaf op de bank. Elke dag komt ze meer tot rust”, zegt Els. “Ze hebben nog een jachthond, een al wat ouder dier. In principe is ze tijdelijk bij deze mensen (een pleeggezin is een tussenstop van de opvang naar een voor altijd thuis-huis, red.) maar laatst zeiden ze: 'Jeetje Els, ik weet niet of we haar nog wel kunnen missen.’ Stiekem hoop ik daarop. Ze is er zo op haar plaats.”

“Igor is nog steeds bij ons op de opvang in Nispen. In zijn paspoortje stond: ‘Erg agressief’. In het begin deed hij lelijk, maar dat was gewoon angst. Dit kleintje is hartstikke lief, maar dat wist hij goed te verbloemen. Nu kunnen we hem gewoon oppakken en verandert hij langzaam maar zeker in een knuffelhondje. Hij gaat het leven steeds leuker vinden."

"In zijn koppie denkt hij dat hij verlamd is als hij aan de riem zit."

"Maar doe hem een riempje om en hij bevriest. Dan loopt hij geen meter”, vertelt Els. “We hebben alles geprobeerd, maar hij blokkeert gewoon. De voorpootjes lopen, maar met de achterkant laat hij zich enkel meeslepen. In zijn koppie denkt hij dat hij verlamd is als hij aan de riem zit."

"En als we hem een riempje aandoen en hem gewoon laten zitten zonder dat we dat we hem vasthouden, dan verroert hij zich niet en blijft hij urenlang op hetzelfde plekje zitten. We hopen dat ’t kwartje nog gaat vallen bij Igor, maar daar is veel voor nodig.”

“Igor is geen tuttelhondje voor uitsluitend bij iemand op de bank”, vervolgt Els. “De meeste liefhebbers van Jack Russells zijn buitenmensen, paardenmensen. Maar voordat je Igor aan de riem mee kunt nemen om te laten wennen aan de paarden, dat is wel een dingetje.”

"Hij is lief voor andere honden en laat de katten met rust."

“Tegelijkertijd", lacht ze, "mocht ’t toch niet lukken om hem te herplaatsen, dan is hij hier ook prima op z’n plek, want hij is lief voor de andere honden, hij laat de katten met rust en eet geen vrijwilligers.”

Igor. (Foto: Els Adams/Stichting Dier en Project)
Igor. (Foto: Els Adams/Stichting Dier en Project)
Een eigen mandje voor Truus. (Foto: Els Adams/Stichting Dier en Project)
Een eigen mandje voor Truus. (Foto: Els Adams/Stichting Dier en Project)
Foto: Karin Kamp
Foto: Karin Kamp

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!