Video

Woede na Marokkanen-uitspraak burgemeester: 'Hij haalt ons door het slijk'

2 november om 11:43 • Aangepast 10 november om 02:05
nl
De Bossche burgemeester Jack Mikkers wil publiekelijk zijn excuses aanbieden voor zijn uitspraak over Marokkanen. Die deed hij tijdens een bijeenkomst over asielopvang in Den Bosch-Zuid. Of hij ook de kans krijgt om excuses te maken is de vraag: "Daar moeten we het nog over hebben. Nu overheerst de boosheid."
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Mikkers deed de uitspraken deze week tijdens een bewonersbijeenkomst over de komst van twee opvangcentra voor asielzoekers. De media waren hier niet welkom, maar een bezoeker maakte opnames met zijn telefoon.

'Ergste van heel de wereld'
Op de beelden is te zien hoe een vrouw tekeer gaat tegen asielzoekers uit Syrië. "Dat zijn de ergste die er zijn, het ergste van heel de wereld", zegt ze. Vervolgens geeft ze aan dat mensen die hulp nodig hebben, dat volgens haar wel moeten krijgen.

"Maar Syriërs hebben geen hulp nodig", gaat ze verder. "Alles wat er gebeurt: Syrië staat bovenaan." Burgemeester Mikkers reageert hierop met de woorden "Dat is niet waar, dat is Marokko."

Geert Wilders
De uitspraak leidt tot hilariteit in de zaal, veel mensen barsten in lachen uit. "Geert Wilders zei ook zoiets!" roept iemand richting de burgemeester, refererend aan de 'minder Marokkanen'-uitspraak van de PVV-leider.

Jack Mikkers staat er gelaten bij en haalt zijn schouders op, zo is te zien op de beelden. "Zo, dat staat er op", zegt de man die de camera hanteert.

Excuses
Wat Mikkers exact probeerde te zeggen is onduidelijk. De gemeente Den Bosch zegt later vandaag op een persconferentie met een reactie te komen. Wel was er reden genoeg voor de burgemeester om alvast te bellen met Achmed Erassan van de Marokkaanse moskee Arrahma.

Erassan laat aan Omroep Brabant weten dat Mikkers zijn uitspraak niet verder heeft toegelicht. "Hij bood zijn excuses aan, maar heeft niet uitgelegd hoe en wat." Dat is volgens Erassan ook niet nodig, want de beelden spreken volgens hem voor zich: "Het valt ook niet uit te leggen, je haalt een hele gemeenschap door het slijk. Het is één minuut bagger wat ik heb gezien."

Gemeenschap toespreken
Uit het verhaal van de moskeebestuurder blijkt dat de burgemeester diep door het stof is gegaan. "Hij heeft gezegd: ik had dit nooit moeten doen, en hij wil voor de Marokkaanse gemeenschap staan om zijn excuses aan te bieden." Of dat gaat gebeuren weet Erassan nog niet. "Daar moeten we het nog over hebben, nu overheerst de boosheid."

Wel vindt hij dat eventuele excuses ook echt publiek moeten zijn, dus niet alleen voor de Marokkaanse gemeenschap. "Het filmpje is publiek, dan moeten de excuses dat ook zijn", zegt hij.

Het bewuste filmpje, gedeeld op social media:

Wachten op privacy instellingen...

'Laten ontlokken'
Hoe kan het dat de burgemeester, Erassan had vaker contact met hem en noemt hem bij de voornaam, zoiets zegt? "Het is altijd iemand die zegt verbinding te zoeken, maar die zie ik hier niet. Sommige mensen zeggen: hij heeft zijn masker afgezet." Zo ver wil Erassan niet gaan. "Ik kan niet in zijn hoofd kijken."

Wel denkt hij dat Mikkers zich de uitspraak mogelijk heeft laten ontlokken door de groep boze Bosschenaren in de zaal. "Ik vind het heel erg dat hij zich dit heeft laten ontvallen, of ontlokken, het maakt niet uit. We zijn verbijsterd en boos. Dit doet gewoon pijn."

'Niet de eerste keer'
Komt de relatie tussen de burgemeester en de Marokkaanse gemeenschap ooit nog goed? Erassan durft het niet te zeggen. "Er zijn al eerder ook dingen gebeurd, de relatie is al eens gelijmd", zo zegt hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.