Video

Burgemeester diep door het stof na Marokkanen-uitspraak: 'Verdrietige dag'

2 november 2023 om 14:07 • Aangepast 10 november 2023 om 02:06
nl
Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch gaat diep door het stof na een uitspraak die hij deed over Marokkanen. Op een bijeenkomst over asielopvang in Den Bosch-Zuid reageerde hij op een vrouw die zich boos maakte over Syriërs. "Dat zijn de ergsten", zei ze. Daar ging Mikkers tegenin, en hij noemde Marokko. Daar heeft hij nu spijt van. "Zware excuses zijn op z'n plaats."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Mikkers stond donderdagmiddag de media te woord, nadat hij eerder had gesproken met de Stichting Marokkaanse Jongeren en vertegenwoordigers van de Marokkaanse en Syrische gemeenschap. "Ik had deze uitspraken niet moeten doen", zegt Mikkers. "Ik heb met heel veel mensen gesproken, fysiek en telefonisch. Ik wil excuses aanbieden aan iedereen die daar pijn van heeft. Ik heb alle mensen die een verbinding aan willen gaan met elkaar teleurgesteld. Zware excuses zijn op plaats."

Filmpje op social media
Mikkers zag woensdagavond kort voor elf uur dat een filmpje uit de bewonersbijeenkomst online stond, onder meer op X. Op de beelden is te zien hoe een vrouw tekeer gaat tegen asielzoekers uit Syrië. "Dat zijn de ergste die er zijn, het ergste van heel de wereld. En die duwen ze dan hier bij ons neer", zegt ze.

Vervolgens geeft ze aan dat mensen die hulp nodig hebben, dat volgens haar wel moeten krijgen. "Maar Syriërs hebben geen hulp nodig", gaat ze verder. "Alles wat er gebeurt: Syrië staat bovenaan." Burgemeester Mikkers reageert hierop met de woorden "Dat is niet waar, dat is Marokko."

Een dag later heeft Mikkers veel spijt van die uitspraak. "Het is de heftigheid van zo’n dag. In dit geval ging het over de Syrische bevolkingsgroep. Ik gaf aan dat het grootste risico lag rondom veiligelanders, en specifiek Marokkanen. Het is niet mijn intentie geweest om hen te beschuldigen van problemen. Iedereen telt mee, maar de clip straalt dat niet uit en daar bied ik mijn excuses voor aan."

'Ik snap dat er veel emotie en woede is'
De burgemeester denkt dat het lang gaat duren voordat het vertrouwen in hem is hersteld. "Het is aan de Marokkaanse gemeenschap of ze me nog serieus nemen. Ze zeggen wat ze vinden en dat is ook het belangrijkste. Ik snap dat er veel emotie en woede is. Maar wat kapot is, kunnen we maken. Mijn excuses kunnen niet groot genoeg zijn. Dit is een verdrietige dag voor de samenleving van Den Bosch en mij."

De burgemeester denkt niet aan opstappen. “Mijn taak is om bruggen te bouwen. Dat doe je niet door op te stappen, maar dat doe je samen met anderen. Ik ga nog heel veel gesprekken voeren, luisteren en excuses aanbieden.”

De beelden waar het over gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.