Video

Henri wordt met zwaard overvallen, 'held van Odiliapeel' stopt de daders

5 november 2023 om 16:19 • Aangepast 17 november 2023 om 02:02
nl
Hij staat gewoon weer friet te bakken, maar de schrik bij Henri van Son (61) zit er nog goed in. Zaterdagavond komen twee jonge jongens zijn zaak in Odiliapeel binnen met een sabel, een soort zwaard, en proberen de kassa mee te nemen. Erwin Lips komt langs de cafetaria en ziet dat er iets mis is. De scooter waarmee de daders willen vluchten ramt hij met zijn auto. "Henri riep 'help, overval' en ik zag de overvallers op de scooter stappen. Ik dacht 'die moet ik aanrijden'."
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Het is iets voor halfacht als twee jongens helemaal in het zwart Eethuis De Buurman binnenkomen. “Eentje had een groot sabel bij zich. Ik dacht dat het een Halloween-act was. Maar ze riepen meteen ‘geld, geld, geld’. Toen had ik door dat het geen grap was.”

Bij één van de overvallers probeert Henri de bivakmuts af te trekken. “Zo heb ik hem naar voren getrokken, want daar heb ik een camera hangen.” Voorin de zaak ontstaat er een korte worsteling. “Opeens pakt de andere dader een zakmes uit zijn broekzak. Ik pakte een stoel om me af te weren.” Uiteindelijk kiest Henri voor zijn eigen veiligheid en rent naar buiten. “Daar ben ik om hulp gaan roepen. Meteen kwam iemand in een auto mij helpen.”

In die auto zat Erwin Lips, hij wordt sinds zaterdagavond ‘de held van Odiliapeel’ genoemd. Erwin komt met de auto van zijn vader voorbij de cafetaria gereden als hij een draaiende scooter voor de deur ziet staan. Binnen ziet hij twee mannen in het zwart. "Ik reed naar huis en zag een scooter met draaiende motor staan. Ik keek naar binnen en zag wat mensen helemaal in het zwart. Toen ben ik maar teruggereden."

"Ik zag dat eentje zo'n groot mes had. Het had ook wel anders kunnen aflopen."

Terwijl Henri buiten om hulp roept, proberen de overvallers de kassa te stelen. Proberen, want op camerabeelden is te zien dat ze niet ver komen. Ze trekken de kassalade van de balie, maar omdat die met kabels vastzit aan de computer krijgen ze ‘m niet mee naar buiten. En dus rennen ze zonder buit naar hun scooter die klaar staat voor de cafetaria.

Maar daar steekt Erwin een stokje voor. Hij rijdt de scooter omver, en de twee overvallers van 15 en 17 jaar rennen beiden een andere kant op. "Achteraf heb ik wel geluk gehad, ik zag dat eentje zo'n groot mes had. Het had ook wel anders kunnen aflopen."

“Mensen schrijven zelf de bestelling op en dan kan ik bakken.”

Vorige week vierde Henri nog dat hij met zijn cafetaria 35 jaar in Odiliapeel zit. Een echt feest is het niet geworden. Twee maanden geleden maakte hij namelijk ook al een overval mee. “Toen was het een koksmes en kwamen ze met een helm binnen.” En het is de laatste jaren sowieso geen feestje voor de 61-jarige cafetaria-eigenaar.

“Door de coronatijd zijn er mensen gestopt”, vertelt hij. “Het is moeilijk om mensen te krijgen, omdat het maar voor een paar uurtjes is.” En dus staat Henri al een paar jaar alleen in zijn cafetaria. “Mensen schrijven zelf de bestelling op en dan kan ik bakken.” Maar dat zorgt er wel voor dat Henri kwetsbaar is geworden.

"Ik ben nu wel alerter wanneer de deur opengaat."

“Ik moet wel weer aan het werk, ik moet toch weer open”, zegt hij nuchter. En dus staat Henri zondag weer alleen in zijn zaak frietjes en snacks te bakken. “Ik wil dit voorlopig blijven doen, ik kijk maar weer vooruit. Maar ik ben wel alerter wanneer de deur opengaat en ik zorg dat er zo min mogelijk contant geld in de kassa ligt.”

Uiteindelijk zijn zaterdagavond de twee jonge daders uit het Land van Cuijk door de politie aangehouden. Een derde verdachte is vrijgelaten, omdat hij niks met de overval te maken had.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!