Veldhoven verandert: wordt het ooit ASML-city?

12 november 2023 om 12:00 • Aangepast 22 november 2023 om 02:03
nl
Wie Veldhoven zegt, zegt inmiddels ASML. De chipmachinefabrikant is ‘een dorp in een dorp’ met elke dag zeker 18.000 mensen aan het werk. De fabrikant blijft groeien. Gebouwen in de omgeving worden opgekocht, tot aan grote delen van straten aan toe. Omroep Brabant is van 13 tot en met 16 november in Veldhoven om te kijken of het dorp met bijna 47.000 inwoners aan het veranderen is in ASML-city.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Nog geen veertig jaar geleden verhuisde chipmachinefabrikant ASML van Eindhoven naar bedrijventerrein De Run in Veldhoven. Toen met slechts honderd werknemers. Inmiddels zijn dat er zeker 18.000. Van over de hele wereld komen mensen naar Veldhoven om bij de techgigant te werken.

Op het enorme terrein zijn nagenoeg alle faciliteiten aanwezig. Eerder kreeg Omroep Brabant een uniek kijkje in de ‘ASML-bubbel’. De supermarkt op het terrein is 24 uur open. Werknemers kunnen er sporten. Ze kunnen naar een arts, de kapper, masseur of een van de vele restaurants op het terrein.

Een medewerker die in de kappersstoel zat, omschreef de ASML-bubbel’ als volgt: “Veel mensen die vijf dagen per week werken, hebben weinig tijd om naar de kapper te gaan. Het is een dorp. Je hebt alleen geen hotel.”

"Vroeger woonde ik hier heel landelijk en mooi.”

ASML is nu al groot, maar wordt steeds groter. Straten in Veldhoven veranderen doordat de techgigant bedrijven en huizen koopt. Het hoofdkantoor en de vele gebouwen staan op een enorm terrein. Je kunt zomaar een half uur kwijt zijn om van de parkeergarage naar een gebouw te lopen. Dat terrein wordt ook steeds groter. Sinds 2019 heeft ASML al meer dan 27 miljoen uitgegeven aan panden en grond van het aangrenzende Heiberg.

Hovenier Albert Kapteijns verkocht zijn bedrijf en bijbehorende woning aan de Heiberg aan ASML. Hij zag de straat flink veranderen. Je kon er altijd op je gemak de hond uitlaten. “Ik woonde hier heel landelijk en mooi”, vertelde hij. Nu is het ’s ochtends en ‘s avonds filerijden door de vele auto’s van medewerkers van de bekende chipmachinefabrikant.

In mei dit jaar bleek dat ASML een halve straat heeft gekocht. De bewoners van dertien woningen aan de Heerseweg in Veldhoven kregen miljoenen. Ze krijgen tot eind 2026 om te verhuizen. Daarna gaat er gesloopt worden.

Wil je jouw verhaal over de veranderingen in Veldhoven met ons delen? Omroep Brabant zit van maandag 13 november tot en met donderdag 16 november in dorpshuis d’n Bond aan de Rapportstraat 29 in Veldhoven. Je kan ons ook mailen op [email protected] of app ons op 040-2949492.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Op het ASML-terrein kunnen medewerkers voor van alles terecht

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!