Azdin kwam in 2009 om in Afghanistan, nu draagt een wildviaduct zijn naam

6 november 2023 om 21:56 • Aangepast 28 november 2023 om 02:02
nl
Het bord hing er al een week of twee, maar sinds maandagmiddag is het wildviaduct over de A50 bij Uden officieel vernoemd naar Soldaat der eerste klasse Azdin Chadli. Azdin kwam in 2009 om door een raketinslag in Afghanistan. Met een ceremonie in het gemeentehuis in Uden kreeg de brug maandag officieel zijn naam.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

"Veertien jaar geleden vertrok mijn broer naar Afghanistan met zijn collega's, vrienden en tweede familie. Naar een plek voor leed en onrecht. Hij ging om het goede te doen." Dit vertelt Mounir over zijn omgekomen broer Azdin Chadli. Hij doet dat tijdens de ceremonie waar het wildviaduct bij Uden naar Azdin vernoemd wordt.

Azdin Chadli was twintig jaar toen hij werd uitgezonden naar Afghanistan. Het was zijn eerste uitzending. Op 6 april 2009 wordt Kamp Holland in Tarin Kowt overvallen door een raketaanval.

"Mijn broer wordt geëerd in zijn eigen woonplaats."

Na de warme maaltijd loopt Azdin met een aantal groepsleden terug naar zijn slaapplek. Op dat moment wordt het kamp onder vuur genomen door raketten. Eén raket komt neer op de plek waar Azdin loopt. Azdin overlijdt. Vijf van zijn collega's raken gewond. Op 11 april 2009 werd Azdin onder grote belangstelling in Uden begraven. Nu is hij geëerd.

"We vinden het bijzonder dat er op deze manier aandacht is voor Azdin", zegt Mounir. "Dat mijn broer geëerd wordt in zijn eigen woonplaats. Het wildviaduct staat symbool voor het buitenleven. We hopen dat zijn naam zo niet vergeten wordt."

"Zijn naam blijft zo altijd leven."

Volgens waarnemend burgemeester Rianne Donders was het niet meer dan logisch om een wildviaduct naar Azdin te vernoemen. "Azdin was avontuurlijk, sportief en rechtvaardig. Het was een buitenkind en natuurliefhebber."

Marijn Verbaant was destijds de bataljons adjudant. Nog steeds heeft hij regelmatig contact met de familie van Azdin. Hij spreekt namens moeder Anita en de broer van Azdin Mounir. "Voor de familie van Azdin is dit een zichtbare erkenning en waardering", zegt hij. "Zodat we Azdin niet vergeten. Zijn naam blijft zo altijd leven."

Het eerbetoon is een initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid in samenwerking met het ministerie van Defensie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Veteranen Platform. Zij vernoemen bruggen en viaducten door het hele land naar militairen die tijdens vredesmissies zijn omgekomen. In totaal zijn er 6 viaducten in Brabant die de naam van een omgekomen militair dragen.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Renée onthulde vorig jaar het naambord voor haar broer Tom die omkwam in Afghanistan, hier lees je haar verhaal

Ook in Tilburg en Veghel kregen viaducten namen van omgekomen militairen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!