Video

Advocaat schoolindringer: 'Mijn cliënt is geen terrorist'

17 november 2023 om 21:47 • Aangepast 29 november 2023 om 02:02
nl
De 19-jarige man die dinsdag basisschool De Coppele in Oisterwijk binnendrong ‘is geen terrorist’, zegt zijn advocaat Rachid el Bellaj. “Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er is gebeurd en ik snap dat mensen zijn geschrokken, maar het is lang niet zo zwart-wit als in de media is uitgemeten.”
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

De advocaat spreekt van een karaktermoord ‘op een heel jonge jongen’ die ‘door bepaalde omstandigheden’ tot deze daad is gekomen. “Veel mensen hebben er een mening over, maar het is niet zo rigoureus als het allemaal is bericht", aldus El Bellaj. Hij wordt officieel verdacht van 'bedreiging met al dan niet een terroristisch motief'. "Maar hij is geen terrorist en hij had ook geen terroristisch motief."

Vrijdag werd bekend dat de rechter-commissaris heeft besloten dat hij twee weken langer moet blijven vastzitten. Op 29 november moet de man voor de rechtbank van Breda verschijnen. Daar zal duidelijk worden of hij nog langer moet vastzitten of dat hij in vrijheid wordt gesteld, al dan niet met bepaalde voorwaarden, aldus El Bellaj. Voor die tijd komt hij niet vrij, verwacht hij: “Dat zit er niet in.”

"Die jongen is nog nooit ergens voor veroordeeld."

De advocaat klaagt over de wijze hoe de zaak in de media is behandeld. “Er zijn teveel zaken opgeschreven die feitelijk onjuist zijn", zegt El Bellaj. “Zo heeft hij niet op De Coppele op school gezeten, hij is geen moeilijke jongen in de buurt, hij was niet onder behandeling bij jeugdzorg, hij heeft niet in een afkickkliniek gezeten en ook niet in de jeugdgevangenis. Sterker nog, die jongen is nog nooit ergens voor veroordeeld. Maar het is wel allemaal opgeschreven.”

Wel heeft zijn cliënt nog een zaak open staan voor diefstal en heeft hij een boete gekregen wegens 'baldadigheid', aldus de advocaat. "De politie zegt dat het een bekende is, maar het is niet zo dat hij regelmatig met ze in aanraking kwam."

"Ouders kunnen zich niet wapenen tegen alle onwaarheden."

Vooral voor de ouders van zijn cliënt is dit een enorme klap. “Die hebben heel veel op hun dak gekregen. Het zijn allemaal onwaarheden waar ze zich niet tegen kunnen wapenen. En Oisterwijk is een hele kleine gemeenschap, het zingt zo rond.” Volgens de advocaat gaat het ‘naar omstandigheden goed’ met zijn cliënt al vindt ‘natuurlijk niemand het leuk om langer vast te zitten’. El Bellaj zegt dat zijn cliënt op een later moment met zijn kant van het verhaal naar buiten wil komen.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Man (19) die school binnendrong in Oisterwijk blijft langer vastzitten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!