Video

Vlag halfstok bij hoofdkantoor VDL na overlijden Wim van der Leegte

19 november 2023 om 16:23 • Aangepast 1 december 2023 om 02:02
nl
In de nacht van zaterdag op zondag is oud-topman Wim van der Leegte overleden. De eerste reacties op het plotselinge overlijden komen zondagmiddag los. Bij het hoofdkantoor van VDL in Eindhoven hangt de vlag halfstok. Van der Leegte stond bekend als toegankelijk, iemand die de taal van de werkvloer sprak en als een slimme en creatieve ondernemer die voor veel werkgelegenheid heeft gezorgd, vertellen mensen die hem van dichtbij hebben meegemaakt.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De Brabantse commissaris van de Koning, Ina Adema, is geraakt door het plotselinge overlijden van Wim van der Leegte. "Dit nare bericht raakt mij. Wim was actief, ik sprak hem bij tal van gelegenheden. Hij was een ondernemer in hart en nieren die veel voor Brabant heeft betekend. Hij zag kansen waar anderen problemen zagen en wist successen te behalen."

Tegelijk bleef Van der Leegte naast alle zakelijke successen ook heel menselijk, herinnert ze zich. "Hij was benaderbaar voor iedereen en had een warm hart voor de mensen die voor hem werkten. In 2012 kreeg hij meer dan terecht de Erepenning en het ereburgerschap van Brabant."

In Eindhoven denkt burgemeester Jeroen Dijsselbloem terug aan een warme en grootse ondernemer. "Toen ik hier burgemeester werd, pakte hij me bij de arm en sprak me bemoedigende woorden toe. Hij is altijd een echte Brabander gebleven. Hij is daarnaast erg belangrijk geweest voor de maakindustrie in de regio en daarbuiten. Vergeet niet dat de metalen harten van de producten van ASML door VDL gemaakt worden. Hij is hierdoor een belangrijke man achter het succes van Brainport."

Maatschappelijk betrokken
Het bedrijf VDL toonde zich maatschappelijk betrokken door veel clubs, verenigingen en culturele organisaties te sponsoren. Het Noordbrabants Museum en het Muziekgebouw Frits Philips bijvoorbeeld konden rekenen op steun. Maar Van der Leegte stond ook bekend om zijn grote sporthart. Met sponsoring van de Marathon Eindhoven en grote betrokkenheid bij voetbalclubs FC Eindhoven en PSV.

PSV zegt in een reactie met verdriet kennis te hebben genomen van het overlijden van Van der Leegte. "Wim van der Leegte was decennia lang persoonlijk en met zijn bedrijf verbonden aan PSV. Hij was actief in de Raad van Commissarissen en hij is een van de grondleggers van het Brainport Partnership." Bij het 110-jarig bestaan van de club werd Wim van der Leegte benoemd tot Erelid van PSV.

Ook bij FC Eindhoven wordt met verslagenheid gereageerd:

Wachten op privacy instellingen...

Ook bij vakbonden zijn er veel herinneringen aan de voormalig VDL-baas. Vakbonden lagen ook wel eens in de clinch met Wim van der Leegte. Ondanks het feit dat hij voor enorme werkgelegenheid zorgde. "Het was een man van principes", vertelt FNV woordvoerder Ron van Baden. "Hij was als een pater familias en legde zijn arbeidsethos op aan zijn werknemers. Zo vond hij een kleine pauze of flexibel werken lastige zaken."

Toch had hij ook veel oog voor zijn werknemers, herinnert Van Baden zich. "Aan de andere kant koos hij er altijd om voor productie in de omgeving te behouden. Ondanks dat werk uitbesteden aan het buitenland misschien voordeliger was. Alle discussies verliepen met enorm wederzijds respect. Van der Leegte leek alle werknemers te kennen, wist alles en kwam oprecht geïnteresseerd over, daar heb ik bewondering voor."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Wim van der Leegte overleed zaterdagnacht plotseling

Levensverhaal Wim van der Leegte nu in boekvorm: 'De tranen schoten in mijn ogen'

Wim van der Leegte: hoe een slimme zakenman de rijkste man van Brabant werd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.