Jongste burgemeester Teun Heldens (30) wil liever de beste of leukste zijn

21 november 2023 om 21:00 • Aangepast 2 december 2023 om 02:01
nl
“Het voelt nu al als een warm bad.” De 30-jarige Teun Heldens heeft er ontzettend veel zin in om aan de slag te gaan als burgemeester van de gemeente Heeze-Leende. De VVD'er uit het Noordlimburgse Meijel werd maandagavond voorgedragen als opvolger van Paul Verhoeven.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Heldens wordt met de aanstaande benoeming ook de jongste burgemeester van Nederland. Boy Scholtze, burgemeester in Drimmelen, zal hem bij de installatie een rode lantaarn overhandigen. Dit is de wisseltrofee die hoort bij deze status. Heldens zegt het weinig: “Je hebt ook de langste en de kortste burgemeester. Ik heb liever dat de mensen zeggen dat ik de beste of leukste burgemeester ben.”

"Ik heb Heeze-Leende als een ontzettend leuke gemeente leren kennen."

'“Bovendien speelt dit al mijn hele leven”, zo voegt hij eraan toe. “Toen ik zestien was, werd ik lid van de VVD. Als jongen van zeventien zat ik al in een raadscommissie in de Limburgse gemeente Peel en Maas. Op mijn twintigste werd ik met voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekozen en vier jaar later kreeg ik de meeste stemmen.”

Ook in Provinciale Staten van Limburg liet Heldens zich gelden: hij was vier jaar Statenlid. Sinds september dit jaar is hij tijdelijk wethouder in het Limburgse Nederweert. Kortom, leeftijd telt niet voor hem.

Heldens vindt samenwerking veel belangrijker. Wat dat betreft valt hij in zijn nieuwe gemeente met de neus in de boter, vindt hij. “Ik heb de afgelopen drie maanden goed rondgekeken. Ik was onder meer bij de Brabantsedag en heb overal een groot gemeenschapsgevoel gemerkt. Ik heb Heeze-Leende nu al als een ontzettend leuke gemeente leren kennen. Het voelt gewoon goed.”

"Burgemeester zijn is niet zomaar een baan."

“Toch is het heel wat als je als dertigjarige je toekomst in de handen legt van een vertrouwenscommissie van een gemeenteraad. Zij bepaalt hoe jouw leven er uit gaat zien. Burgemeester zijn is niet zomaar een baan.”

Heldens kan zich optrekken aan bemoedigende woorden van zijn collega Boy Scholtze. “Ik heb eigenlijk alleen maar positieve reacties gehad", vertelt Scholtze. "Het heeft Drimmelen extra veel aandacht gegeven. Ik merk dat inwoners trots zijn dat juist onze gemeente de jongste burgemeester heeft."

"Burgemeester van een fantastische gemeente en dat staat los van leeftijd."

Scholtze is er niet rouwig om dat hij de rode lantaarn gaat overdragen: “Bij de lantaarn hoort ook een opdracht die ik als voorganger mag meegeven; die heb ik al bedacht dus dat gaat goed komen. Ik ben blij dat ik deze titel niet te lang draag, want dat betekent dat er meer jonge mensen burgemeester worden. Dat is alleen maar goed! Ik ben burgemeester van een fantastische gemeente en dat staat los van leeftijd."

De rode lantaarn staat nog even in het gemeentehuis van Drimmelen (foto: gemeente Drimmelen).
De rode lantaarn staat nog even in het gemeentehuis van Drimmelen (foto: gemeente Drimmelen).

Woorden die, als de voortekenen niet bedriegen, Teun Heldens over enige tijd ook zal kunnen uitspreken. Zover is het nog niet, weet hij zelf ook. "Bovendien wil ik Paul Verhoeven, die er nu nog zit, niet voor de voeten lopen."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Boy Scholtze was vorig jaar de jongste burgemeester, hier lees je hoe hij het vond om burgervader te worden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!