Bedreigde burgemeester Boy (32) 'overwoog geen seconde om te stoppen'
Dat zegt Scholtze in een gesprek met vakblad Binnenlands Bestuur, waar de jonge burgemeester terugblikt op wat de beledigingen en bedreigingen met hem hebben gedaan en hoe het zijn werk als burgemeester beïnvloed.
“Die steen moet hier staan."
Scholtze begon in december 2022 als burgemeester. In juni dit jaar kreeg hij een stoeptegel door het raam van zijn huis. Die steen staat nu op een houten sokkeltje op een kast van zijn werkkamer van het gemeentehuis.
“Die steen moet hier staan. Niet als trofee, maar als herinnering dat mensen die zich inzetten voor de publieke zaak, of ze nu in de buitendienst werken of in het gemeentehuis, nooit blootgesteld mogen worden aan geweld, intimidatie of discriminatie”, zegt hij.
"Dat was geen seconde in mij opgekomen."
Na het incident met de steen kreeg de burgemeester veel telefoontjes van de media. Tegen Binnenlands Bestuur zegt Scholtze nu: “Een verslaggever zei: ‘burgemeester, u bent toch openlijk homoseksueel. Denkt u dat het daarmee te maken heeft?’ Ik viel echt stil. Dat was geen seconde in mij opgekomen.”
“Tuurlijk zijn er mensen die denken: moet dat? En natuurlijk hebben we weleens dronken jeugd voor de deur gehad die ‘huhu, homo’s’ riepen, maar ik heb hier altijd het leven kunnen leiden dat ik wil leiden. Het is voor mij totaal geen issue en ik ervaar dat het in het dagelijks leven, hier in het gemeentehuis en in ons dorp, ook geen issue is.”
Begin november dit jaar werd Scholtze bijna aangereden door een 76-jarige man. De schrik zat er goed in bij Scholtze en zijn omgeving. “Daarom maak ik er ook zo’n punt van en wil ik dat we het erover hebben. Voor mijn ouders valt dat woordje burgemeester weg. Iemand heeft geprobeerd hún Boy aan te rijden”, vertelt Scholtze.
"Mijn ouders hebben niet voor dit ambt gekozen."
“Afgelopen zomer zagen we de dochters van minister Kaag op televisie. Als bestuurder kun je incidenten misschien nog in perspectief plaatsen en denken: het overkomt de burgemeester. Voor jouw dierbaren is dat heel anders: jij wordt bedreigd, jij wordt aangevallen. Daarvoor moeten we aandacht hebben. Want ik mag dan wel voor dit ambt hebben gekozen, mijn ouders hebben dat niet.”
Na de bedreigingen zijn regenboogvlaggen opgehangen op allerlei plekken in de gemeente Drimmelen. “Ik ben helemaal geen activist, maar toch doet het mij wat. Dat zit ‘m vooral in mijn fundamentele zijn. Ik vind: leven en laten leven, ongeacht hoe je eruit ziet, waar je geboren bent, wat je mankeert en van wie je houdt”, zegt Scholtze.
Het burgemeestersechtpaar heeft in één jaar tijd meer ellende over zich meegekregen dan andere burgemeesterskoppels in een hele bestuurderscarrière krijgen. “Ik kan goed begrijpen dat bedreigingen en intimidatie mensen afschrikt om te kiezen voor het burgemeesterschap, maar ik heb geen seconde overwogen om te stoppen.”
DIT WIL JE OOK LEZEN:
Man (76) die burgemeester belaagde mag niet meer bij hem in de buurt komen
Afschuw over incident met burgemeester die vooral veel steun krijgt