Bewakingscamera's bij geldautomaat en winkels weer weg in Maarheeze

28 november 2023 om 19:04 • Aangepast 8 december 2023 om 02:01
nl
Het extra cameratoezicht dat is opgetuigd tegen de overlast in het centrum van Maarheeze, verdwijnt weer. De politie zegt genoeg te hebben aan de camera's die in de winkels hangen. Extra toezicht op straat is hierdoor niet nodig tegen de overlast die dorpsbewoners en winkeliers ervaren.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Inwoners van Maarheeze klagen al langere tijd over overlast van asielzoekers die in het nabijgelegen AZC in Budel wonen. Eerder dit jaar kwam er extra bewaking op het station omdat veel mensen zonder kaartje met de trein zouden reizen. Maar ook de winkeliers in het centrum van Maarheeze klopten aan bij de gemeente omdat ze last hadden van winkeldieven.

Na de aanhoudende klachten besloot de gemeente om drie zitbankjes in het centrum weg te halen en negen extra camera's op te hangen bij de zaken. Zo zouden asielzoekers minder overlast veroorzaken en het aantal winkeldiefstallen moeten verminderen.

"Het blijkt dat de politie de camerabeelden hiervoor niet nodig heeft."

De extra bewakingscamera's hangen bij de Jumbo, de geldautomaat en de Kruidvat. Alleen, omdat deze camera's op de openbare weg hangen, gelden strenge privacyregels. De burgemeester moet daarom kunnen bewijzen dat ze nodig zijn om de openbare orde te handhaven en te helpen bij het pakken van winkeldieven. "Het blijkt dat de politie de camerabeelden hiervoor niet nodig heeft", laat de gemeente Cranendonck weten. Daarom worden woensdag drie cameramasten weer weggehaald.

De weggehaalde bankjes hebben daarentegen wel een toegevoegde waarde. Nog steeds blijven mensen in het winkelgebied hangen, maar minder lang dan voorheen. "Dit zorgt voor meer rust in het winkelgebied", zegt de gemeente.

De drie bankjes worden op een andere plaats in de gemeente teruggezet. Naar een geschikte plek wordt nog gezocht.

OOK DE MOEITE WAARD:

Bankjes weg en cameratoezicht na overlast van asielzoekers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.