Video

Wanhoop bij Coen en Aukje die weg moeten van recreatiepark: 'Veel zorgen'

1 december 2023 om 07:00 • Aangepast 15 december 2023 om 02:02
nl
Aukje en Coen Bourquin dachten de rest van hun leven in recreatiepark Dierenbos te blijven wonen. Voor zijn vrouw, die twee keer een hersenbloeding heeft gehad, heeft Coen het hele huis aangepast. Nu de permanente bewoners te horen hebben gekregen dat ze binnen vier jaar het park moeten verlaten, is bij Coen de paniek groot. “We hebben dit niet gedaan voor vier jaar, maar voor de rest van ons leven.”
Profielfoto van Arnold TankusProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Coen geeft trots een rondleiding door zijn huis waar hij alles heeft aangepast voor zijn vrouw Aukje: de douche, wc, keuken en een doorgang naar buiten zodat ze met de elektrische rolstoel makkelijk naar buiten kan. Coen heeft het allemaal zelf gedaan, al is hij al 77.

Zijn vrouw Aukje (78) is net terug van een revalidatie van negen maanden nadat ze voor de tweede keer een hersenbloeding had. Coen en Aukje zijn 35 jaar bij elkaar. Sinds de eerste hersenbloeding, zo’n vijftien jaar geleden, zorgt Coen voor zijn Aukje. Ondanks alles zijn ze tevreden in het Dierenbos. “We hebben het goed met zijn tweetjes.”

Net als andere permanente bewoners, kregen Coen en Aukje ieder jaar een nieuw jaarcontract aangeboden van eigenaar Libema. Daarop staat uitdrukkelijk dat de woningen niet voor permanente bewoning zijn bedoeld. In 2019 gaf de gemeente nog aan dat ze permanente bewoning op het park wilde aanpakken, maar daardoor ontstond juist een gedoogconstructie. Mensen die al op Dierenbos woonden vóór 24 januari 2019 mochten blijven.

"Ik dacht dat de gedoogbeschikking voor de rest van je leven was.”

Omdat Coen en Aukje er al twintig jaar wonen kregen ze een gedoogbeschikking. Coen dacht daarom dat ze er permanent mochten blijven. “Ik heb toen nog meer aangepast. Ik dacht dat de gedoogbeschikking voor de rest van je leven was.”

Eigenaar van het park, Libema, wil nu de vaste bewoners weg hebben omdat ze alleen nog maar kort recreatief verblijf wil toestaan. Alhoewel de bewoners een jaarcontract hebben, geeft Libema de bewoners toch vier jaar tijd.

Coen ziet niet hoe hij binnen vier jaar een andere woning moet vinden. “Ik heb hier alles verbouwd omdat het al heel moeilijk is om een aangepaste woning te vinden." De gemeente Den Bosch heeft aan de gemeenteraad bekendgemaakt dat zij bewoners wil begeleiden bij het vinden van een nieuwe woning. Veel bewoners vinden dat lastig te geloven met de huidige problemen op de huizenmarkt.

“We blijven hier net zo lang zitten totdat we er echt uit moeten.”

Door de brief van Libema is zijn vrouw compleet van slag, zegt Coen. “Ik maak me nu vooral zorgen om haar gezondheid. Ze heeft er de hele nacht niet van geslapen.” Volgens Coen zijn ze te oud om nog een keer te verhuizen. “Ze zeggen weleens dat je oude bomen niet moet verplaatsen. Dat moet je met ons ook niet meer doen”, vindt hij. Weggaan of verhuizen is geen optie. “We blijven hier net zo lang zitten totdat we er echt uit moeten.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Bewoners vakantiepark Dierenbos moeten weg: 'Sommigen overleven dit niet'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!