Video

Zorgen om toerisme na sluiting Prinsenmeer, deur op een kier voor Gillis

6 december 2023 om 19:30 • Aangepast 16 december 2023 om 02:03
nl
De winkeliers en horeca in Asten verdienen in de zomer veel meer dan in de winter. Reden: de grote toeristische sector in de gemeente. Met de sluiting van het vakantiepark Prinsenmeer loopt die sector een flinke klap op. “Dit heeft impact”, zegt gemeenteraadslid Rico ter Voert van het CDA. “Mijn eerste gedachten gaan uit naar het personeel van het vakantiepark en de mensen die daar wonen.” Verschillende raadsfracties gunnen Gillis een nieuwe kans als hij orde op zaken stelt.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De plotselinge sluiting van het park komt bij veel fracties van de Astense gemeenteraad als een verrassing. De gemeente vindt het niet langer goed dat Peter Gillis het park exploiteert. De ondernemer kwam niet door het Bibob-onderzoek. De vrees is dat Gillis vergunningen gebruikt voor criminele activiteiten.

De gemeenteraad weet niet precies waarom. Het Bibob-onderzoek blijft geheim. "Het is een beslissing van burgemeester en wethouders. Daar hebben we vertrouwen in", zegt Math Vankan van de partij Samen voor Asten.

"Ik hoop dat het park weer geexploiteerd kan worden"

“We weten nu niet wat de toekomst gaat brengen”, zegt Rico Ter Voert van het CDA. “De toeristen zorgen voor inkomsten, door belasting en de uitgaves die ze doen. Dit raakt de bewoners, ondernemers en de werknemers. Die kloppen straks aan bij de lokale politiek.” Maar een oplossing ligt niet meteen voor handen. “We willen mensen goed helpen bij het zoeken naar andere woonruimte bijvoorbeeld.”

Hoe groot de schade zal zijn, is moeilijk te zeggen. “De toekomst weet ik niet, maar ik hoop dat het park weer goed geëxploiteerd kan gaan worden", zegt Vankan "Dat is goed voor Asten en de ondernemers.”

Het is nog niet duidelijk of er een debat komt in de gemeenteraad over de sluiting. "Er zal wel besproken worden hoe de dingen nu verder gaan", zegt Marianne van de Ven van de Progressieve Groepering Asten. "Zijn de zaken zorgvuldig gebeurd?"

"Nieuwe kans, maar dan moet hij zich wel aan de regels houden"

Wat haar betreft zou Gillis een nieuwe kans kunnen krijgen als hij orde op zaken stelt. "Maar dan moet hij zich wel aan de regels houden." Ook Ter Voert en Vankan houden de deur open voor Gillis. “Iedere serieuze ondernemer die voldoet aan de toets, moet dit kunnen doen. Dat kan ook meneer Gillis zijn. Maar het is nu echt koffiedik kijken", zegt Vankan. Ter Voert: “Wij staan er heel neutraal in. Iedere exploitant die de toets doorstaat, zou moeten kunnen ondernemen.”

De sluiting is wat betreft de gemeente definitief, maar Gillis kan nog in bezwaar, in beroep en in hoger beroep gaan tegen het besluit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.