Video

De weg naar de Tweede Kamer: die verliep zo voor Lilian Marijnissen

9 december 2023 om 14:34 • Aangepast 22 december 2023 om 02:03
nl
Na ruim zes jaar landelijke politiek is het doek gevallen voor Lilian Marijnissen uit Oss. Zaterdag maakte ze bekend te stoppen als fractievoorzitter en Tweede Kamerlid van de Socialistische Partij. Marijnissen werd in december 2017 de nieuwe leider van de SP.
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

Ze volgde in december 2017 Emile Roemer op. Marijnissen kwam pas in maart van dat jaar in de Tweede Kamer. Daarvoor zat ze dertien jaar in de gemeenteraad in Oss. "Ik ben vereerd om de nieuwe partijleider te worden", zei ze toen trots.

Marijnissen is de dochter van oud-partijleider en boegbeeld Jan Marijnissen en Mari-Anne Marijnissen, die ook voor de SP in de gemeenteraad van Oss zat. "Ik heb de volledige steun van mijn vader en moeder. Mijn vader gaf me als tip: blijf jezelf, weet waar je vandaan komt."

Marijnissen sprak in 2017 de veelbelovende woorden: "Ik moet meteen vol aan de bak." Het nieuwe kabinet is volgens haar voor de mensen die het toch al goed hebben. "We weten wat ons te doen staat, we knokken voor een socialer Nederland."

"We zijn de strijd aangegaan."

Als voorbeeld hoe ze haar leiderschap wil invullen, noemde ze speeltuin Elckerlyc in Oss. Die is er op initiatief van de Ossenaren en de SP gekomen. "We zijn eerst de strijd aangegaan voor een mooie, veilige speelplaats. Toen dat niet lukte, hebben we er met de mensen zelf voor gezorgd."

Marijnissen stond al als 16-jarige op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Oss. Ondanks een lage plaats, werd ze met voorkeursstemmen gekozen. Ze kon toen haar zetel nog niet innemen, omdat ze nog niet volwassen was. Toen ze 18 werd, kwam ze in de gemeenteraad.

Later kreeg ze een baan bij vakbond Abvakabo FNV. Daar streed ze onder meer voor een hoger loon en meer waardering voor mensen die in de zorg werken. In maart maakte ze de overstap naar Den Haag. Hoewel ze op plek drie van de kieslijst stond, kreeg ze meer dan twee keer zoveel stemmen als nummer twee Renske Leijten.

Toen Roemer zijn aftreden binnen de partij bekendmaakte, meldden zich twee mogelijke opvolgers: Marijnissen en Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. Volgens Karabulut werd Marijnissen binnen de partij met een grote meerderheid gekozen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!