Video

Meerdere auto's verwoest na brandstichting: 'Je schrikt je helemaal kapot'

10 december 2023 om 17:23 • Aangepast 22 december 2023 om 02:03
nl
Aan de Spaaklaan in Vlijmen is zondagochtend een auto in brand gestoken, zo is op camerabeelden te zien. Voertuigen die naast de Renault Mégane stonden, vlogen daardoor ook in brand. Drie auto's zijn total loss en een vierde raakte beschadigd. De eigenaresse van de auto die in brand werd gestoken, is er ziek van. "Ik heb niet meer geslapen. De daders weten niet wat ze iemand aandoen."
Profielfoto van Collin BeijkProfielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

De autobranden zijn het gesprek van de dag in de wijk. Het is een komen en gaan van buurtbewoners die de schade komen bekijken zondagochtend- en middag. Mensen zijn erg geschrokken. Twee jaar geleden werd op dezelfde plek ook al een auto in brand gestoken en dat is niet alles.

"Ik voel mij hier niet veilig."

“Ik woon hier al een jaar of zes, maar voel mij hier niet veilig in de wijk. Een paar maanden geleden is er een zuur over onze auto heen gegooid. De lak was helemaal verbleekt. Het moet iemand zijn die de pik op ons heeft. We hebben aangifte gedaan, maar daar hebben we nog steeds niets van gehoord. Wij werken hard en willen gewoon rust", vertelt een buurtbewoonster.

Op camerabeelden is te zien dat iemand zondagochtend rond kwart voor vijf naar de Renault Mégane loopt. Er wordt gerommeld aan zijkant of aan de onderkant van de Renault. Zo nu en dan lijkt er vuur te zien, omdat het oplicht tussen de auto's. De verdachte loopt nog even weg maar keert snel weer terug. Twintig minuten later staat de eerste auto in brand. Tien minuten later is er een enorme vlammenzee.

"Hij schreeuwde dat het onze auto was."

Het voertuig dat in brand werd gestoken is van een 44-jarige vrouw. "Ik hoorde rond kwart over vijf allemaal sirenes en dacht dat hierachter was. Maar toen zag mijn vriend door het raam de vlammen aan de voorkant en begon hij te schreeuwen dat het onze auto was."

Waarom de dader het op haar auto had gemunt weet ze niet. "Je vraagt je af: wie doet zoiets? En heb ik vijanden, maar die heb ik helemaal niet." Haar auto is volledig uitgebrand.

"Opa Rinus is weer het haasje."

Dat het vuur zo verwoestend is geweest, heeft waarschijnlijk te maken met de harde wind afgelopen nacht. Daardoor is ook de auto van opa Rinus in vlammen opgegaan. Hij ijsbeert in het rond en mompelt en geëmotioneerd: 'Opa Rinus is weer het haasje.'"

Zijn zoon Michael staat hem bij deze ochtend. "Mijn vader is echt emotioneel, hij had de auto net gekocht en nu is er niets meer van over." Volgens Michael is echt domme pech dat de auto naast die van zijn vader in brand wordt gestoken. "Hij is WA-verzekerd, dus ik ben bang dat we dit zelf mogen oplossen."

"Het kan toeval zijn, maar daar geloof ik niet zo in."

"Misschien is het vandalisme of zijn er toch mensen met vijanden", denkt Michael hardop na. "Maar twee jaar geleden was het op precies dezelfde plek ook al raak. Het kan toeval zijn, maar ik geloof niet zo in toeval." Hij vindt de dader of daders echte lafaards. "Als je de ballen hebt om jezelf te melden bij de politie, doe dat vooral. Want als ik ze vindt, dan sta ik niet voor mijzelf in", zegt hij boos.

De brandstichting is het gesprek van de dag in de wijk (foto: Eva de Schipper)
De brandstichting is het gesprek van de dag in de wijk (foto: Eva de Schipper)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!