Video

Afgebrande kerk staat er nog troosteloos bij: 'Het is verschrikkelijk'

15 december 2023 om 08:44 • Aangepast 28 december 2023 om 02:01
nl
Terwijl overal geproost wordt op het nieuwe jaar en vuurwerk de lucht in gaat, begint 2023 met een enorme brand voor Veghel. De voormalige kerk, nu bekend als de congregatiekapel, gaat volledig in vlammen op. Bijna een jaar later staat het gebouw er nog altijd troosteloos bij. De eigenaar, architect Paul Dinant, is druk aan het rekenen of het financieel haalbaar is om het rijksmonument te behouden en opnieuw op te bouwen.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

“Het is verschrikkelijk”, zegt Dinant. “Het doet mij pijn om de kerk zo te zien. De schade is enorm.” Het dak en delen van muren zijn ingestort door de nieuwjaarsbrand. En de binnenkant van de voormalige kerk is volledig verwoest. Alleen de monumentale gevel staat nog overeind.

“We moeten het financieel rond zien te krijgen."

Het monument uit 1890 had dienst gedaan als kerk, moskee en stond op het moment van de brand leeg. Architect Paul Dinant had plannen klaarliggen om zorgappartementen in het gebouw te maken. “Wat we er nu mee kunnen weten we nog niet. We zijn met bouwbedrijf Van de Ven naar een oplossing aan het kijken.”

Vooral geld speelt een rol. “We moeten het financieel rond zien te krijgen, daar zijn we nu druk mee bezig. Wanneer en of we de kerk opnieuw kunnen gaan opbouwen weten we echt nog niet.” En als dat lukt is de vraag of de geplande zorgwoningen gebouwd gaan worden. “Dat hangt van heel veel dingen af.”

De kerk is ontworpen door Pierre Cuypers. Hij ontwierp ook het Rijksmuseum in Amsterdam en een aantal andere grotere kerken in Nederland. Omdat het een rijksmonument is moeten historische elementen, zoals de gevel van de kerk, hersteld worden. En dat is een kostbare operatie. “We weten op dit moment nog niet wat we allemaal kunnen behouden”, zegt Dinant. “Er is geen instortingsgevaar meer, alles is goed gestut, maar veel is er niet over van de kerk.”

"Het hebben van een congregatiekapel was echt iets unieks voor Veghel."

Tijdens de afgelopen jaarwisseling brak vlak na middernacht de brand uit. De brandweer vermoedt dat vuurwerk de oorzaak is. Kort voor de brand was pastoor Ard Smulders de kerkklokken aan het luiden in de grote Lambertuskerk ernaast. "Een vriend van mij wees mij op de oranje gloed, maar ik dacht eerst dat de lampen nog aanstonden”, vertelde Smulders op nieuwjaarsochtend tegen Omroep Brabant.

"Het moest een keer gebeuren. Er is dertig jaar lang geen onderhoud gepleegd aan het gebouw. Deze congregatiekapel was echt iets unieks voor Veghel. Dat hebben ze in Nederland nergens anders." Daarom hoopt de pastoor dat het pand snel in ere hersteld wordt.

Bekijk hier de beelden van de enorme brand.

Bijna een jaar na dato staat de kapel in Veghel er verloren bij (foto's: Marieke Janssen / Lobke Kapteijns).
Bijna een jaar na dato staat de kapel in Veghel er verloren bij (foto's: Marieke Janssen / Lobke Kapteijns).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!