Burgemeester niet blij met pauzeren spreidingswet door zijn eigen VVD

14 december 2023 om 22:45 • Aangepast 28 december 2023 om 02:02
nl
De burgemeester van de gemeente Cranendonck, Roland van Kessel, is niet te spreken over de pogingen van zijn eigen VVD om de spreidingswet te vertragen of tegen te houden. “Ik ben hier niet blij mee”, zegt de burgemeester, die in zijn eigen gemeente een azc heeft met 1500 inwoners. De spreidingswet, waarmee asielzoekers beter over alle gemeenten in het land verspreid moeten kunnen worden, is volgens de burgemeester nodig om ‘groepen en problemen kleiner en beheersbaarder te maken’.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Van Kessel reageerde op het pauzeren van de spreidingswet in het tv-programma Nieuwsuur op het voorstel van VVD-fractievoorzitter Dilan Yesilgöz. Zij diende donderdag een motie in om de spreidingswet tijdelijk op de plank te leggen.

Van de 1500 bewoners in het azc in Budel zijn er ongeveer honderd die overlast veroorzaken. Vaak gaat het om winkeldiefstal of het intimideren van winkelpersoneel.

Overlastplegers bij elkaar zetten
Volgens burgerwachten in Budel, die dagelijks met de overlastplegers te maken hebben, heeft spreiden juist geen zin. “Dan verspreid je juist de problemen. Een iemand die voor overlast zorgt, kost al heel veel tijd", zegt een man in het actualiteitenprogramma. Hij pleit ervoor om juist de overlastplegers bij elkaar te zetten. De inwoners die niet voor problemen zorgen, kunnen wel over het land worden verdeeld.

Andere inwoners van de gemeente vinden juist wel dat de spreidingswet er moet komen. “De 1400 mensen hebben ook last van die honderd die problemen veroorzaken. Als alle gemeentes helpen, verloopt de integratie ook veel beter.”

Hoop op Eerste Kamer
Burgemeester Van Kessel wil niet zeggen wat hij ervan vindt dat juist een partijgenoot de wet probeert te torpederen. “Het maakt me niet uit wie dat wil. Het gaat mij erom dat de inwoners van Cranendonck er niet beter van worden als de wet er niet komt." Van Kessel hoopt dat de wet in de Eerste Kamer alsnog wordt aangenomen.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Sluiten van azc Budel lijkt onmogelijk: raad heeft 'geen schijn van kans'

Tegenstanders van azc Budel zijn blij met winst PVV: 'Gaat verschil maken'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.