Sluiten van azc Budel lijkt onmogelijk: raad heeft 'geen schijn van kans'

11 juli 2023 om 17:21 • Aangepast 21 juli 2023 om 02:00
nl
De gemeenteraad van Cranendonck vreest dat het langer openhouden van het asielzoekerscentrum niet meer tegen te houden is. Dinsdag deed het COA een vergunningsaanvraag voor verlenging van het azc in Budel. "We staan met de rug tegen de muur", zegt Carry van Rooij van de grootste politieke partij ELAN. Daarmee lijkt de politiek haar belofte niet na te kunnen komen.
Profielfoto van Ferenc TrikiProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Een meerderheid van de raad roept al langere tijd dat het azc in de huidige vorm per 1 juni 2024 zal verdwijnen. Op dat moment loopt namelijk de omgevingsvergunning voor het gebruik van de voormalige Nassau-Dietzkazerne af. Door nu een nieuwe omgevingsvergunning voor onbepaalde tijd aan te vragen, wil het COA dat probleem tackelen.

De aangevraagde vergunning tegenhouden is kansloos, denken de politieke partijen nu. “Als de aanvraag binnen het bestemmingsplan past, hebben we geen schijn van kans”, weet Paul Coenegracht van het CDA. Koen van Laarhoven van Cranendonck Actief: “We kunnen het wel tegenhouden, maar dan worden we teruggefloten door de rechter, dat heeft ook geen zin."

De grootste politieke partij van Cranendonck, ELAN, had bij de vorige verkiezingen als speerpunt dat het azc in deze vorm zou sluiten. Daarvan lijkt nu niets te komen. Volgens Carry van Rooij ligt dat aan afspraken die in het verleden zijn gemaakt. "Wij zijn er destijds niet op gewezen dat we eigenlijk met de rug tegen de muur aan staan.”

"Het is wel een ongelukkig gekozen moment, zo net voor de vakantie."

Toch komt de nieuwe vergunningsaanvraag niet helemaal als een verrassing voor Van Laarhoven. “Maar het is wel een ongelukkig gekozen moment, zo net voor de vakantie”, zegt de voorman van Cranendonck Actief. Hij snapt dat het COA graag in Budel blijft. “Er moet voor opvang worden gezorgd en deze locatie voldoet. Wij zijn ook niet tegen de opvang, maar de mensen die daar worden opgevangen, zorgt voor een probleem.”

Carry van Rooij van ELAN is wel verbaasd over de zet van het COA. "Ze leggen het inwonersonderzoek naast zich neer. Het draagvlak hier is weg. Mensen willen rust, ondernemers in Maarheeze willen rust", zegt hij.

De partijen hopen, misschien tegen beter weten in, dat er nog onderhandelingsruimte is. “Het COA moet naar het belang van Cranendonck kijken en volgens mij hebben wij het recht om eisen te stellen”, stelt Van Laarhoven. “Geen azc is een doodlopende weg, maar we willen op een ander soort azc uitkomen.”

“Het COA moet voor voorzieningen op het terrein zorgen."

Het CDA is het daarmee eens en wil dat over een jaar alleen nog gezinnen en statushouders worden opgevangen in Budel. Cranendonck Actief heeft nog aanvullende eisen: “Het COA moet voor voorzieningen op het terrein zorgen, dat hebben ze tot nu toe steeds niet gedaan. Er zal voor een school, supermarkt en sportgelegenheid moeten worden gezorgd.”

De VVD blijft hopen op een sluiting van het azc. "Dat is de opdracht die we de wethouder hebben meegegeven voor de gesprekken met het COA en het Rijk. Als hij meent dat dat niet haalbaar is, dan horen wij graag wat een compromis zou zijn", zegt fractievoorzitter Jordy Drieman.

Ondanks alle eisen van de lokale politiek lijkt de vergunning er dus toch 'gewoon' te komen. De gemeente heeft de vergunningsaanvraag in behandeling. Na de zomer wordt er een besluit verwacht. Daarnaast ligt er een contract tussen de gemeente en het COA, waarin staat dat Cranendonck sowieso tot medio 2028 vijftienhonderd asielzoekers opvangt.

LEES OOK:

COA wil azc Budel langer openhouden en vraagt nieuwe vergunning aan

Burgemeester is overlast asielzoekers zat: brandbrief naar staatssecretaris

Een ochtend op het station van Maarheeze: 'Je voelt je vaak geïntimideerd'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.