Video

Eerste asielzoekers woensdag naar hotel in Uden na gedoe met vergunning

19 december 2023 om 17:20 • Aangepast 30 december 2023 om 02:03
nl
De opvang voor driehonderd asielzoekers in het Van der Valk-hotel in Uden gaat woensdag open. Dan zullen in de loop van de middag de eerste 98 bewoners intrekken, zij worden door het COA gebracht met bussen. Dat kan al zo snel omdat het gemeentebestuur van Maashorst, waaronder Uden valt, dinsdag de vergunning heeft afgegeven.

Aan de komst van de statushouders en asielzoekers, 300 mensen in totaal, ging een aantal rechtszaken met hoge spoed vooraf. Omwonenden hadden bezwaar gemaakt tegen de inspraakprocedure van de gemeente die in hun ogen onzorgvuldig was.

Ze kregen daarin het gerechtshof in Den Bosch aan hun zijde. Die besliste maandag dat de inspraakprocedure inderdaad onzorgvuldig was, zoals eerder al door een rechter was bepaald. Maar het hof vond wel dat de asielopvang mogelijk moest zijn zodra de de vergunning was geregeld. De gemeente Maashorst liet zich dat geen twee keer zeggen en kreeg de vergunning deze dinsdag rond, waarna woensdag de opvang in het hotel een feit is.

Omwonenden die bezwaar maakten, blijven boos op de gemeente. "We zijn blij met de uitspraak van het hof", zegt een buurtbewoner. Hij spreekt namens de hele groep van ruim dertig omwonenden. “We hebben weer gelijk gekregen van de rechter.” Maar de boosheid over de hele gang van zaken blijft. "Dit gedoe was allemaal niet nodig geweest als de gemeente het goed geregeld had."

"Ze zouden zich rot moeten schamen."

De buurtbewoner is onder meer boos dat de gemeente in hoger beroep is gegaan: "In plaats van 'sorry' zeggen dat het niet goed geregeld was, gaan ze in hoger beroep. Ze jagen ons op kosten. Het zorgt voor stress. Ze zouden zich rot moeten schamen."

Dat de vergunning er zo kort na de uitspraak van maandag ligt, schiet in het verkeerde keelgat bij de omwonenden. "Had dat meteen geregeld, dan was dit allemaal niet nodig geweest", zegt de buurtbewoner. "We gaan kijken of de vergunning zorgt voor een goed plan. Als dat zo is dan gaan we geen bezwaar maken. Maar ik heb er weinig vertrouwen in dat het nu wel goed gaat."

Na het juridische touwtrekken tussen de bezwaarmakers en de gemeente Maashorst, wordt woensdagmiddag tussen half twee en twee uur een nieuwe stap gezet. Dan zullen de eerste bussen aan de Rondweg in Uden arriveren met de nieuwe bewoners van het hotel.

De opvang is bedoeld voor statushouders die de gemeente Maashorst sowieso al zou opvangen. Ook statushouders die wachten op een woning in een van de omliggende gemeenten worden in hotel Van der Valk tijdelijk opgevangen. De resterende plekken zijn voorbehouden aan asielzoekers van wie de kans groot wordt geacht dat ze ook in Nederland mogen blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.