Pirmin is de beste hockeykeeper van de wereld: 'Ik heb erover gedroomd'

19 december 2023 om 19:31 • Aangepast 30 december 2023 om 02:03
nl
Pirmin Blaak, de 35-jarige hockeykeeper van Oranje-Rood en het Nederlandse elftal, is uitgeroepen tot de beste keeper van de wereld. “Ik had er meerdere keren van gedroomd. Niet alle dromen komen uit, maar deze wel”, zegt de dolgelukkige keeper van de Eindhovense hockeyclub.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

“Ja, het was absoluut wel een verrassing”, zegt Pirmin die door zijn ouders is vernoemd naar een Zwitser die wordt beschouwd als een van de grootste alpineskiërs ooit: Pirmin Zurbriggen. “Er waren vijf genomineerden en ik maakte dus 20 procent kans. Maar het is altijd onverwacht als je dan toch de prijs krijgt.” Hij krijgt de prijs van de FIH, de wereldwijde hockeybond.

De keeper speelde van 2000 tot 2016 voor HC Rotterdam en nu al bijna acht jaar bij Oranje-Rood. “Ooit gekroond worden tot beste keeper van de wereld is wel echt een jongensdroom die uitkomt.”

"Een gouden medaille in Parijs maakt het af."

Hij werd al een keer uitgeroepen tot de beste keeper van het WK en de beste keeper van een EK. En na de titel ‘beste keeper van de wereld’ is het nog steeds niet klaar voor Pirmin. “Als we volgend jaar ook een gouden medaille kunnen pakken tijdens de Olympische Spelen in Parijs, dan is het helemaal af. We hoeven ons niet meer te kwalificeren, dus alle seinen staan op groen”, zegt hij.

"De Nederlandse hoofdklasse is wat de Premier League bij voetbal is."

Ook wil hij dit jaar graag kampioen worden met Oranje-Rpod. “Want daarvoor rij ik al acht jaar vanuit Rotterdam vijf dagen in de week heen en weer.”

Staan de buitenlandse topclubs niet in de rij nu hij de beste keeper van de wereld is? Eindhoven is tenslotte geen Barcelona. “Nee, want je kunt de Nederlandse hoofdklasse een beetje vergelijken met de Premier League bij voetbal. Dit is de beste hockeycompetitie en heeft dus een hoog niveau." Hij blijft dan ook in Eindhoven. “Absoluut”, zegt hij zonder enige twijfel.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Paul Litjens (76) overleden, hockeyer scoorde 268 keer als international

Tycho zat op hockey, maar is na emigratie wereldkampioen windsurfen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!