Video

COA wil dat asielzoekers in Uden blijven: ‘Onmenselijk om ze weg te sturen’

20 december 2023 om 16:29 • Aangepast 30 december 2023 om 02:04
nl
Het COA vindt het ‘spijtig en inhumaan’ dat de asielzoekers die woensdag in het hotel in Uden aankwamen dezelfde dag nog worden weggestuurd. “Deze mensen hebben al een kamer toegewezen gekregen en zitten al aan de koffie en een maaltijd”, zegt een woordvoerster.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Woensdag kwamen er vanuit verschillende azc's 88 asielzoekers aan bij hotel Van der Valk in Uden. Zij zouden de komende drie jaar ondergebracht worden in het hotel, nadat de gemeente dinsdag halsoverkop nog een vergunning had verleend.

Maar een groep omwonenden stapte woensdagochtend opnieuw naar de rechter om de vergunning voor de opvang te schorsen. Dat is goedgekeurd, waardoor de komende twee dagen geen mensen mogen worden opgevangen in het hotel.

"De nood is zo hoog dat we de mensen niet kwijt kunnen."

"We hebben gisteren alle voorbereidingen getroffen om vandaag met de instroom te starten", zegt de locatiemanager van de noodopvang in Uden. "Pas toen die op gang kwam kregen wij het signaal dat de rechter de vergunning heeft ingetrokken."

En dus staan de asielzoekers nu min of meer op straat. “Het gaat om gezinnen, kinderen en baby's, die nu mogelijk weer terug moeten naar Ter Apel, Budel of Wageningen”, zegt de COA-woordvoerster. De plekken waar zij woensdagochtend vertrokken, zijn bovendien alweer bezet. "Het is geen geheim dat de nood zodanig hoog is, dat we de mensen niet kwijt kunnen."

Het COA wacht nu af welke formele consequentie er hangt aan de schorsing van de opvang. "Ondertussen doen wij zonder tegenbericht ons ding."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

De opvang van de asielzoekers in Uden is inmiddels een soap geworden

En niet alleen het COA, ook de burgemeester reageerde eerder emotioneel op alle commotie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.