Video

Soap rond opvang in Uden gaat door: asielhotel mag tóch nog niet open

20 december 2023 om 13:49 • Aangepast 30 december 2023 om 02:04
nl
De noodopvang in het Van der Valk hotel in Uden kan toch nog niet open. De rechter heeft de vergunning voor twee dagen geschorst. Dat betekent dat er de komende twee dagen geen asielzoekers en statushouders in het hotel mogen worden opgevangen. Bussen met asielzoekers waren al bij het hotel toen het nieuws bekend werd.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Het is onduidelijk wat de uitspraak van de rechter betekent voor de asielzoekers die al zijn gearriveerd. Volgens de rechtbank is het aan de gemeente om te handhaven.

"Precies deze situatie wilden we dus voorkomen," reageert advocaat Danny Snijders namens de buurt. "Maar de gemeente en het COA wilden niet twee weken wachten. En zie hier het droevige resultaat."

Eindeloos getouwtrek
Dinsdag maakte de gemeente bekend dat ze een vergunning heeft verleend voor de opvang van driehonderd asielzoekers voor de komende drie jaar. Daarmee leek de slepende kwestie rond de opvang opgelost te zijn. Maar een groep omwonenden stapte woensdagochtend opnieuw naar de rechter.

Dit keer gaat de zaak om de vergunning die is verleend. De omwonenden willen daar bezwaar op kunnen maken. Maar volgens hun advocaat Danny Snijders hebben ze nog niet alle stukken bij de vergunning. Daarom heeft hij de voorzieningenrechter vanochtend gevraagd de vergunning te schorsen voor er asielzoekers komen.

Vrijdag meer duidelijkheid
Vrijdag wordt er bij de rechtbank verder gesproken over de vergunning. Maar om te voorkomen dat er asielzoekers in het hotel komen die er ook weer snel uit moeten, besloot de rechter de vergunning voor twee dagen te schorsen. Anders zou er een 'onomkeerbare situatie' ontstaan.

Woensdagmiddag zouden de eerste 98 mensen naar het hotel in Uden komen. Maar dat mag nu niet van de voorzieningenrechter.

Gemeente denkt nog na
De gemeente Maashorst, waar Uden onder valt, is op de hoogte van het net ingediende bezwaar van omwonenden. Wat dat voor gevolgen heeft voor de opvang van mensen in Uden, is nog onduidelijk. Daar beraadt de gemeente zich momenteel op, laat een woordvoerster weten.

"Inmiddels heeft het COA de eerste mensen in de noodopvang al ontvangen. Er wordt nu gekeken wat er met hen moet gaan gebeuren", aldus de woordvoerster van de gemeente.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Eerder deze maand stelde de rechter de omwonenden al in hun gelijk en mocht de opvang ook al niet open

Het hotel is helemaal klaar voor de komst van de driehonderd asielzoekers. Zo ziet het er van binnen uit.

Foto: ANP.
Foto: ANP.
Foto: ANP.
Foto: ANP.
Foto: ANP.
Foto: ANP.
Foto: ANP.
Foto: ANP.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.